Senki se lássa őket: Párizsból ezerszámra telepítik ki a hajléktalanokat

A 'Le Revers de la Médaille' kollektíva jelentése szerint több ezer hajléktalant távolítottak el Párizsból az olimpiai játékok előtt, a városvezetés pedig az államot teszi felelőssé.

A jelentés alapján az Île-de-France régióból eltávolították azokat az embereket, akiket a hatalom nem kívánatosnak tart, köztük menedékkérőket, családokat, gyermekeket, szexmunkásokat és kábítószerfüggőket, akik így elveszítették az egészségügyi ellátáshoz és támogatáshoz való hozzáférésüket. A kitelepítések 2022 áprilisa óta fokozódtak, és az elmúlt 13 hónapban 12 545 embert költöztettek el, buszokkal szállítva őket ideiglenes regionális központokba.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde munkatársa szerint a hatóságok „társadalmi tisztogatást” végeznek, hogy Párizs kedvező képet mutasson az olimpiai játékok idején. Alauzy úgy véli, a kitelepítések ellehetetlenítik az érintetteket és az őket segíteni próbálókat, az olimpia pedig gyorsítóként hat e folyamatokra.

A kollektíva szerint Franciaországban, különösen az Île-de-France régióban, legalább 20 000 otthonra lenne szükség a hajléktalanok hosszú távú megoldásához. Párizs városháza egy tervet dolgozott ki 1000 sürgős férőhely létrehozására, de a prefektus még nem hagyta jóvá.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a városháza évek óta kéri a kormányt, hogy álljon elő egy hiteles tervvel a becslések szerint 3600 utcán élő ember elhelyezésére, és a városháza minden héten elhelyez lakásokba és otthonokba segítségre szorulókat. Pierre Rabadan, az Olimpiáért felelős főpolgármester-helyettes szerint a hajléktalanok száma a probléma, nem az olimpia, és a központi biztonsági zónából fenyegetett 300 ember kevesebb mint 10%-a a Párizs utcáin alvóknak.

Léa Filoche, a szolidaritásért, a szükséglakásokért és a menekültek védelméért felelős alpolgármester a kormányt hibáztatja, mondván, hogy a szükséglakások elhelyezése az állam felelőssége, és bár a városháza előállt egy 1000 sürgős helyet létrehozó tervvel, a kormány szerint nincs rá pénz.