Paks II. környezetvédelmi engedélyének helyzete

A Paks II. Zrt. az előírt ötéves időablaknál jóval gyorsabban, már egy évvel a környezetvédelmi engedély jogerőre emelkedése után megkezdte az atomerőmű építéséhez szükséges építési előkészítési munkálatokat. A Portfolio információi szerint a környezetvédelmi engedély így változatlanul hatályban van.

Az Átlátszó által felvetett aggályok, miszerint a 2016-ban kiadott környezetvédelmi engedély lejárt volna, nem állnak meg, mivel a Paks II. Zrt. időben jelentette az illetékes hatóságoknak, hogy megkezdte az építési előkészítési munkálatokat. Ezt a lépést a cég 2018. május 16-án írásban is megerősítette, például az Országos Atomenergia Hivatal felé, amely a transzformátor állomás építési-szerelési munkáinak megkezdésével valósult meg.

A környezetvédelmi engedélyben rögzített feltételek közül két kiemelt engedély megszerzése nem történt meg az ötéves határidőn belül, azonban a Paks II. Zrt. már elkészítette és benyújtotta az első beton előzetes biztonsági jelentést az OAH-nak, amint azt Jákli Gergely, a projekttársaság vezérigazgatója jelezte. A vízjogi engedélykérelem beadása viszont még nem kezdődött el.

A környezetvédelmi engedély egy másik kitétele az "építési előkészítési munkák megkezdése", amely fogalom az építési törvényben nincs tisztázva. A Baranya megyei Kormányhivatal válaszában megerősítette, hogy a Paks II. Zrt. megkezdte a szükséges építési előkészítési munkálatokat az Országos Atomenergia Hivatalnál.

A környezetvédelmi engedély érvényességének kulcsa tehát az, hogy a projekttársaság a jogerőre emelkedést követően egy évvel már megkezdte az előírt munkálatokat, ezzel teljesítve a III. 3 pontban megszabott feltételt. Az engedély III. 1. pontja szerint az adott blokk üzemeltetésére kiadott engedély a jogerőre emelkedéstől számított 60 évig hatályos.