Moszkva kész lecsapni az ukrajnai francia katonai kiképzőkre

Oroszország újabb fenyegetéssel reagált a hírekre, miszerint Franciaország kiképzőket küldene az ukrán hadsereg támogatására, ami a helyzet eszkalációjához vezethet.

Az orosz fél szerint az ukrán hadsereg felkészítésében résztvevő kiképzők nem élveznek mentességet, függetlenül attól, hogy franciák-e vagy sem. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy "egyetlen, az ukrán hadsereg felkészítésében résztvevő kiképző sem rendelkezik mentességgel" az AFP francia hírügynökség jelentése alapján. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy minden Ukrajna területére lépő francia kiképző legitim célpont az orosz hadsereg számára, és hogy a katonatiszteket és zsoldosokat státuszuktól függetlenül célpontnak tekintik.

A fenyegetésre válaszul Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok május 28-án közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amik lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők érkezzenek az ukrán katonai kiképzőközpontokba. Az ukrán védelmi miniszter szerint még zajlanak a tárgyalások Franciaországgal. Emmanuel Macron francia elnök, aki a D-napi partraszállás 80. évfordulóján találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, tervezi bejelenteni, hogy egy kis koalíciót hoz létre azon országokból, amelyek készülnek kiképzőket küldeni Ukrajnába, erről a Le Monde számolt be. Macron államfő múlt héten azt mondta, hogy pletykákat nem kommentál, és ígérte, hogy a normandiai partraszállás 80-dik évfordulóján részletesen kifejti az Ukrajnával kapcsolatos terveit.

Macron februárban megjegyezte, hogy "ma még nincs konszenzus a szárazföldi csapatok hivatalos kiküldéséről, átvételéről és jóváhagyásáról, de egy dinamikus helyzetben semmit sem szabad kizárni". Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten kijelentette, hogy "már most is jelen vannak szakemberek Ukrajnában zsoldosnak álcázva", míg Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő szerint Moszkva megerősítést kapott arról, hogy Franciaország csapatokat készül küldeni Ukrajnába, ezt a TASZSZ állami hírügynökség idézte.