Oroszország mesterséges intelligenciával támadja a párizsi olimpiát

A Microsoft jelentése szerint Oroszország dezinformációs kampányt indított a párizsi olimpiai játékok ellen, amelyben mesterséges intelligenciával előállított videókat használnak, többek között Tom Cruise és Elijah Wood hangját és arcképét felhasználva.

A Microsoft szerint az orosz befolyásolási kampányok célkeresztjében Franciaország, Emmanuel Macron, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a párizsi olimpiai játékok állnak, amelyekre már kevesebb mint 80 nap van hátra. Oroszország a 2024-es olimpiáról való kitiltása ellenére dezinformációs kampányt folytat, amelyben hamisított videókat használnak, és ahol a hírességek hangjait és arcképeit felhasználva próbálják megkérdőjelezni a játékok hitelességét.

A The Guardian által szemlézett jelentés szerint a hamis videókban olyan neves francia lapok, mint a Netflix szerzeményeként próbálják meg terjeszteni a hamis tartalmakat. A Storm-1679 nevű, a Kremlhez kötődő csoport által készített videókban a július 26. és augusztus 11. között zajló játékok alatti erőszakkal kapcsolatos félelmeket terjesztenek.

A Microsoft fenyegetéselemző központjának jelentése szerint a kampány részeként hamis híradós beszámolókat is közzétettek, amelyek szerint a párizsiak terrortámadásokra számítva kötnek ingatlanbiztosítást, és a jegyek negyedét visszaváltották a terrorfélelmek miatt. A hamis videókban a Euro News és a France24 műsorszolgáltatók nevét használták fel a hitelesség fokozása érdekében.

Az Olympics Has Fallen című dokumentumfilm a Netflix gyártásaként tűnt fel, és mesterséges intelligenciával generált Tom Cruise hangját használta, miközben a NOB-ot kritizálta. A film címe Gerard Butler Olympus Has Fallen című akciófilmjére utal, és hamis kritikákat is tartalmazott, mint például a New York Times és a BBC ötcsillagos értékeléseit.

A jelentés szerint a Storm-1679 közösségimédia-fiókjai olyan képeket is bemutattak, amelyek állítólag párizsi graffitiket ábrázolnak, és erőszakkal fenyegetik a játékokra érkező izraelieket. A Microsoft azonban nem talált független megerősítést arra, hogy a graffiti fizikailag létezik, ami arra utal, hogy a képeket valószínűleg digitálisan generálták.

A technológiai cég szerint Oroszország régi hagyományokat követ, amikor megpróbálja aláásni a játékok megrendezését, például az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékok bojkottálásával. A Microsoft arra is figyelmeztet, hogy az orosz kampány más nyelvekre is kiterjedhet, és automatizált fiókokon keresztül próbálják elárasztani a közösségi médiát, miközben a generatív mesterséges intelligencia használata is növekszik.

Egy másik orosz csoport, amely Storm-1099 vagy „Doppelganger” néven ismert, hamis francia nyelvű híroldalakat hozott létre, amelyeken a NOB-nál tapasztalható korrupcióról és potenciális párizsi erőszakról számoltak be. A csoport a Le Parisien és a Le Point nevű francia lapok hamisított változataiban Emmanuel Macron francia elnököt is kritizálta.

A Microsoft szerint az olimpiai játékok kezdete előtt fokozódni fog az orosz dezinformációs kampány, és az orosz csoportokhoz köthető fiókokon keresztül próbálhatják majd elárasztani a közösségi médiát mesterséges intelligencia által generált képekkel, szövegekkel és videókkal.

Nem csak az interneten keresztül támadja Oroszország a párizsi olimpiát. A francia rendőrség vizsgálja, hogy az oroszoknak lehetett-e közük a hétvégén az Eiffel-toronynál elhelyezett öt, francia trikolórral bevont koporsó lerakásához. A koporsókra a francia zászló színei mellett azt a feliratot vésték, hogy „francia katonák Ukrajnában”, vélhetően nem függetlenül Emmanuel Macron megjegyzéseitől, melyek szerint az európai katonák Ukrajnába küldése sem kizárható. A rendőrök már elkapták a koporsókat elhelyezőket, mindhárman azt nyilatkozták, hogy pénzt kaptak az akció végrehajtásáért.

A propagandisták nem csak híroldalak, hanem állami szervek nevében is tesznek közzé üzeneteket, például magukat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és a francia Belbiztonsági Főigazgatóságnak (DGSI) kiadva tettek közzé figyelmeztetést a játékokon várható terrorcselekmények miatt. Nem a Storm-1679 az egyetlen ilyen csoport, a hasonló név alatt működő Storm-1099 többek között angol nyelvű híroldalnak álcázott orosz propagandaoldalakat üzemeltet.

(Borítókép: Tom Cruise 2022. május 19-én. Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images)