Nyergesújfalui polgármester: Fideszből kilépve függetlenként indul

Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere, a Fidesz soraiból kilépve, független jelöltként kívánja megmérettetni magát a következő önkormányzati választáson.

Mihelik Magdolna 2010 óta tölti be Nyergesújfalu polgármesteri posztját a Fidesz képviseletében. A közelgő választáson azonban már valóban függetlenként kíván indulni, miután kedden délután váratlanul lemondott a nyergesújfalui Fidesz alapszervezet vezetéséről és párttagságáról is.

A 444.hu információi szerint négy jelölt van a polgármesteri székért, köztük Mihelik Magdolna is, aki most már nem csak névlegesen, hanem ténylegesen is függetlenként próbálja megválasztatni magát.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint nem sért törvényt az, ha egy párttag, akár egy alapszervezet vezetője is, függetlenként indul a választáson. "Jogi értelemben a függetlenség nem jelenti azt, hogy az illető nem lehet tagja egy pártnak, csak azt, hogy nincs mögötte jelölőszervezet" – magyarázta Döbrentey a 444.hu-nak.

Mihelik a kampány során már mint pártoktól független jelölt hivatkozhat magára. A polgármester február 25-én jelentette be, hogy függetlenként szeretné folytatni. Döntésében szerepet játszott egy kegyelmi ügy is, valamint lelkiismereti okokból döntött a függetlenség mellett, és a botrány elkerülése érdekében hagyta ott a pártot.

A kilépésében szerepet játszhatott az is, hogy egyre többen beszéltek arról, miszerint mennyire összeférhetetlen a függetlenség és a fideszes alapszervezeti elnökség. Emellett kering egy hangfelvétel is egy múlt szombati fórumról, ahol a polgármester maga beszélt erről.

Mihelik Magdolna nem tart attól sem, hogy retorzió érheti a települést kormányoldalról, mert ő kiugrott a Fideszből. "Olyan adóbevételünk van, hogy a dolgainkat mindig megoldottuk mi magunk. A megyénkben igazságosan, létszámarányosan kaptak a települések az EU-s pénzekből, nem a politikai szimpátia döntött" – mondta.

: 444.hu : article-2