Indonézia új fővárosa: Nusantara körüli bizonytalanságok

Aggasztó bizonytalanságok övezik Indonézia 32 milliárd dolláros gigaprojektjét, amelynek keretében az ország központját Jáva szigetéről Borneóra kívánják áthelyezni, de a projekt vezetőinek távozása tovább növeli a kételyeket.

Joko Widodo indonéziai elnök ambiciózus célja egy új főváros létrehozása a 275 millió lakosú ország számára. Jakarta, a jelenlegi központ, túlzsúfoltsága és környezeti veszélyeztetettsége miatt került sor a döntésre. A város földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, ami tovább erősíti a költözés szükségességét. A 2019-ben bejelentett terv azonban már a kezdetektől akadályokba ütközött, nemzetközi aggodalmakat váltott ki a Borneó szigetének élővilágára gyakorolt potenciális hatások miatt. A Nusantara névre keresztelt új főváros építése során a kivitelezések csúszása és az infrastruktúra minőségi problémái is felmerültek.

Widodo, aki 2014 óta tölti be az elnöki posztot, 2024 őszén adja át a hivatalát Prawobo Subiantónak, és szeretné még hivatali ideje lejárta előtt felavatni az új fővárost. Azonban a projekt vezetőinek váratlan távozása kérdéseket vet fel az előrehaladásról. A kormány átmeneti felelőseket nevezett meg, és azt kommunikálja, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak. Nusantara tervei szerint egy modern, zöld és intelligens város lenne, de a köztisztviselők költöztetését már kétszer is el kellett halasztani. A projekt kritikusai szerint a siettetett építkezések átgondolatlan kivitelezést eredményeznek, és a külföldi befektetők is elmaradtak a várakozásoktól.

A Nusantara ceremoniális felavatását augusztus 17-én, Indonézia függetlenségi ünnepével egybeesően tervezik. A következő elnök, Prawobo Subianto ígéretet tett a projekt folytatására, bár még kérdéses, hogy ugyanolyan elánnal fogja-e ezt tenni, mint elődje. A már elköltött jelentős összegek és a 2030-ig szóló stratégia miatt valószínűtlen a munkálatok leállása, de a bizonytalanságok mégis árthatnak a projekt hírnevének.