A sportfogadási kiberbűnözők aktivitása növekszik a foci Eb idején

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán nőhet az online csalások száma, így a sportfogadóknak különösen ébernek kell lenniük.

Az ilyen jelentős sportesemények, mint a nemzetközi labdarúgó bajnokságok, magukkal hozzák az online csalások megszaporodását is. A csalók a hamis jegyértékesítéstől kezdve a személyes és banki adatok eltulajdonításáig terjedő módszereket alkalmaznak. A sportfogadók figyelmét gyakran elvonja a mérkőzések izgalma, ami könnyebb célponttá teheti őket a csalók számára.

A "A Tét Te vagy!" kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a sporteseményekkel kapcsolatos csalásokra, az információbiztonsági kockázatokra, és hangsúlyozza a megelőzés, valamint a védekezés fontosságát az online térben.

A kampány résztvevői közös erővel szeretnék tudatosítani a játékosokban az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeit, a személyes és banki adatok védelmének jelentőségét, továbbá a kiskorúak és sérülékeny csoportok védelmében érvényes szigorú magyar előírásokat.

A nagyobb sportszervezetek és a jelentős sportesemények különösen vonzó célpontok a kiberbűnözők számára. A 2022-es FIFA-világbajnokság alatt több mint 100 csaló domain és 53 gyanús alkalmazás került felfedezésre, amelyeket reklámok és kártékony programok terjesztésére használtak.

Ezenfelül számos csaló oldal is felbukkant, amelyek affiliate marketinggel vagy piramisjátékokkal próbáltak megkárosítani felhasználókat. A csalási kísérletek egyre kifinomultabbak, és gyakran egy-egy meggyőző ajánlat is elegendő lehet a kiberbűnözőknek a sikerhez.

A Szerencsejáték Zrt., a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Magyar Labdarúgó Szövetség ezért arra inti a szurkolókat és a játékosokat, hogy legyenek óvatosak, és a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság, valamint a körültekintő működés legyen a kulcs a kiberbűnözőkkel szembeni védekezésben.