Novák Katalin családjának magánklinikája kiemelkedő bevételt ért el

A volt államfő, Novák Katalin édesapjának magánklinikája, az Aranyklinika Kft. jelentős, 1,3 milliárd forintos bevételt ért el idén, ami 500 millió forinttal haladja meg a 2022-es forgalmat. A klinika 247,1 millió forint osztalékot fizetett ki a tavalyi évre, miközben Novák Katalin havi illetménye márciusban 5,2 millió forintra emelkedett.

Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását köztársasági elnök posztjáról, miután kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek, ami nagy felháborodást váltott ki. A szegedi családi vállalkozás azonban nem szenvedett kárt a körülötte kialakult konfliktusok következtében.

Az Aranyklinika, melyet Novák Zoltán, Novák Katalin édesapja vezet, több mint 60 szakterületen nyújt gyógyítást, és legalább 140 alkalmazottat foglalkoztat. A cég a 2023-as rekord árbevételből 88,5 millió forintos profitot realizált, és az előző évek eredményeit felhasználva, a teljes saját tőkéjének megfelelő összeget, 247,1 millió forintot osztalék formájában fizetett ki.

Novák Katalin, aki Magyarország első női államfője volt és a rendszerváltás után a legfiatalabb köztársasági elnök is, 2022-ben került megválasztásra az államfői székbe. Az Országgyűlésben 137 szavazatot kapott, szemben az ellenzéki jelölt, Róna Péter 51 szavazatával. Novák Katalin karrierje gyorsan ívelt felfelé, kezdetben a külügyi pályán haladva, majd 2010-től miniszteri tanácsadóként tevékenykedett, végül 2020 őszén családokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezték ki.

Az államfői megbízatás öt évre szól, és a köztársasági elnök többek közt törvényt kezdeményezhet, kitűzheti a választások napját, összehívhatja az Országgyűlés alakuló ülését, javaslatot tehet a miniszterelnök személyére, feloszlathatja a parlamentet, valamint az elfogadott törvényeket az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálatára elküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra visszaküldheti a parlamentnek.