Novak Djokovics visszalépett a Roland Garrostól

A címvédő Novak Djokovics térdfájdalmak miatt visszalépett a francia nyílt teniszbajnokság, tehát a Roland Garros negyeddöntőjétől. A szerb klasszis ennek értelmében elveszíti a világelsőséget, helyét Jannik Sinnernek adja át jövő hétfőtől.

A 37 éves szerb világelső hétfő délután még több mint 4 óra 30 perces mérkőzést nyert meg Francisco Cerundolo ellen, a salakos Grand Slam-negyeddöntőjében viszont már nem tud pályára lépni. Novak Djokovics több mint kilenc órát töltött a pályán a Garros legutóbbi két fordulójában, amely megpróbáltatások annyira megviselték a térdét, hogy nem tudja folytatni a versenyt. A mérkőzés után végzett mágneses rezonancia vizsgálat kimutatta, hogy a jobb térdében részleges szalagszakadás van.

A Roland Garros tájékoztatása szerint a szerb világelső nem áll ki a szerdán esedékes, Casper Ruud elleni negyeddöntőjére, egyúttal visszalép a tornától. Djokovicsot már hétfő délutáni mérkőzése alatt is térdfájdalmai hátráltatták, fájdalomcsillapítót vett be, de ezek szerint ez csak átmeneti megoldás volt. 

A 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes Djokovics így nem védi meg címét Párizsban, és világelső pozícióját is elveszíti. A Roland Garros után a férfi egyes világranglistájának éllovasa Jannik Sinner lesz, aki még mindig versenyben van a francia fővárosban és első olaszként vezeti majd a férfi ranglistát. Korábban még sosem volt példa arra, hogy olasz teniszező álljon a férfi vagy női egyéni ranglista élén. Sinner januárban nyerte meg első Grand Slam-tornáját Ausztráliában.

Djokovics visszalépése azt jelenti, hogy Ruud bejutott a döntőbe, ahol vagy Alexander Zverevvel, vagy Alex de Minaurral mérkőzik meg. A torna során Djokovics két mérkőzésen is visszatérésre kényszerült, és a sérülése miatt új bajnokot avatnak majd Párizsban. Rafael Nadal és Stan Wawrinka, korábbi bajnokok, szintén korán búcsúztak a versenytől. Djokovics sérülésének súlyossága jelenleg ismeretlen.