Norvégia megerősíti védelmi képességeit: két tengeralattjáró és Oslo környéki légvédelmi rendszer a tervek között

Norvégiában a kormány és az ellenzék megállapodott a védelmi képességek növeléséről, amelynek részeként két tengeralattjáró beszerzése és egy légvédelmi rendszer kiépítése is szerepel Oslo és annak környékére.

A norvég kormány áprilisban tárta a nyilvánosság elé a védelmi programot, amely 2036-ig terjedő időszakban 600 milliárd koronás (31 482 milliárd forint) költségvetés-növekedést irányoz elő, ami 83 százalékos emelkedést jelent. A programban öt új fregatt, egy ötödik tengeralattjáró, továbbá légvédelmi rakéták, mélységi csapásmérő eszközök, drónok és helikopterek beszerzése szerepel. Az ellenzékkel kötött kompromisszum révén felmerült egy hatodik tengeralattjáró beszerzésének lehetősége, illetve egy washingtoni mintára létrehozandó légvédelmi rendszer kiépítése a főváros és környéke számára.

Ine Eriksen Soreide, a Konzervatív Párt védelmi ügyekért felelős vezetője és volt külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hat tengeralattjáróval a haditengerészet képes lesz több járművet is egyidejűleg bevetni a norvég partok védelmében. Ezáltal jelentősen nő az elrettentés és a norvég parti vizek ellenőrzésének képessége.

Norvégia, amely alapító tagja a NATO-nak és 198 kilométer hosszú szárazföldi határral rendelkezik Oroszországgal az Északi-sarkvidéken, a tervek szerint idén eléri a védelmi költségvetése a GDP 2 százalékát, amelyet a szövetség előírásai követelnek meg.