Beismerte a német alkancellár, hogy késve adtak segítséget Ukrajnának

Robert Habeck zöldpárti német alkancellár elismerte, hogy Németország hamarabb is segíthetett volna Ukrajnának, de védelmébe vette Olaf Scholz kancellárt az őt ért támadásokkal szemben.

Az Augsburger Allgemeine-nak adott nyilatkozatában Habeck kijelentette: "Mindent, amit eldöntöttünk, gyorsabban is eldönthettük volna." Az alkancellár hangsúlyozta, hogy nem tétovázásról van szó, hanem komoly döntéseket kellett meghozniuk, amelyeket alaposan meg kellett fontolniuk, és végül helyes döntésre jutottak.

A német kormány a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezik német fegyverek bevetését Ukrajnának orosz területek ellen, de kizárólag Harkiv közelében, mivel a várost és az azonos nevű megyét közvetlenül orosz területről érik támadások. Ez a döntés azután született meg, hogy kiderült: Washington már engedélyezte amerikai fegyverek használatát orosz területek ellen Harkiv térségében. Korábban az Egyesült Államok és Németország nem engedélyezte a saját fegyvereik orosz területek elleni bevetését, mert aggódtak a NATO és Oroszország közötti feszültség fokozódása miatt.

Habeck szerint a német fegyverekkel való támadás engedélyezése indokolt, mivel az oroszok saját területről lőnek ukrán lakóházakat és bevásárlóközpontokat. Az alkancellár kiemelte, hogy a rendelet jelenleg egy pontosan behatárolt, Harkiv környéki régióra vonatkozik, és az önvédelemre, védelemre szolgál.

Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter és Boris Pistorius szociáldemokrata védelmi miniszter már korábban támogatta a korlátozások feloldását, azonban Pistorius pártja, az SPD, az Oroszországgal való súlyosabb konfrontációtól tartva, eddig vonakodott ezt megtenni.