Egy bolhapiaci festmény keretében bukkant a Függetlenségi Nyilatkozat ritka példányára

Egy szerencsés vásárló mindössze négy dollárért vette meg azt a képet, amelynek keretében később egy rendkívül értékes történelmi dokumentumra, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik eredeti nyomatára bukkant.

1776 júliusában, az Egyesült Államok megszületésének idején, John Dunlap nyomdász volt felelős a Függetlenségi Nyilatkozat terjesztéséért, amelyet gyorsan szétosztottak a gyarmatok között. Az eredeti nyomatok száma ismeretlen, de a mai napig mindössze huszonöt példány maradt fenn, melyek többségét múzeumok őrzik világszerte.

Az egyik ilyen ritka példányt 1989-ben fedezték fel Adamstownban, amikor egy pénzügyi elemző egy helyi bolhapiacra látogatott, és egy festményt vásárolt, melynek kerete tetszett meg neki. A festményt eltávolítva egy összehajtott papírdarab esett ki, amely kiderült, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat egyik eredeti nyomata.

A dokumentumot eleinte egy 19. századi másolatnak vélték, de egy szakértő segítségével hamarosan kiderült, hogy valójában egy tökéletes állapotban lévő, Dunlap által nyomtatott eredeti példányról van szó. A nyilatkozatot a Sotheby’s aukciósházán keresztül értékesítették, ahol először 800 ezer és 1,2 millió dollár közötti értékre becsülték, de végül 2,2 millió dollárért (mai árfolyamon körülbelül 1,8 milliárd forint) kelt el. Későbbi értékesítése során, 2000-ben, a dokumentum már 7,4 millió dollárért (ma körülbelül 4,7 milliárd forint) talált gazdára.

David Redden, a Sotheby’s alelnöke szerint a dokumentum tökéletes állapota annak köszönhető, hogy a keret hátuljába rejtették. Redden becslése szerint eredetileg körülbelül 200 első nyomatos változat készülhetett, amelyek közül sok valószínűleg megsemmisült az évek során, de néhány még mindig rejtőzhet másodrangú festmények kereteiben.