Mozgósított katonák hozzátartozói tüntettek Moszkvában

Moszkvában a mozgósított orosz katonák feleségei és édesanyái tüntettek a védelmi minisztérium épülete előtt, követelve szeretteik hazatérését és találkozót az újonnan kinevezett védelmi miniszterrel.

A Meduza beszámolója szerint a tüntetők, akik között gyerekek is voltak, olyan táblákat emeltek magasba, melyeken feliratok szerepeltek: „Kérem, hozzák haza az apámat” és „Itt az ideje, hogy a mozgósítottak hazatérjenek”. Ez a gesztus azokra a katonákra utal, akiket 2022 szeptemberében soroztak be a hadseregbe. A tüntetők azt is hangoztatták, hogy számos kérdésük van, amelyeket szeretnének megvitatni Andrej Belouszov védelmi miniszterrel.

A helyszínre érkező rendőrség megjelenésekor a tüntetők a földre térdeltek. A demonstrációról készült videofelvételek tanúsága szerint a nők attól tartottak, hogy őket és gyerekeiket rendőrségi furgonokba szállítják majd. Azonban a rendőrség esetleges intézkedéseiről, mint például előállításokról, a Meduza cikke nem szolgált információval.

A tüntetések hátterében állhat az a feszültség is, amelyet az orosz katonai vezetés érez a nemzetközi színtéren. Nemrégiben Vlagyimir Kaszatonov orosz tengernagy, az orosz hadiflotta vezérkarifőnök-helyettese arról számolt be, hogy Tomahawk rakétákkal felszerelt amerikai indítórendszereket észleltek a Balti-tengeren található Bornholm szigetén. Kaszatonov szerint ez a lépés komoly fenyegetést jelent Oroszországra nézve, hiszen a Tomahawk rakéták lőtávolsága 2400 kilométer, ezzel Oroszország számos katonai bázisát veszélyeztethetik. Az amerikaiak által létrehozott rakétabázis és a Typhoon típusú rakétarendszer telepítése miatt nőhetett meg a feszültség, amely a tüntetők aggodalmát is táplálhatja.

A tüntetések idején az orosz hadsereg harkivi offenzívája is falba ütközött, amit az oroszok által kinevezett Harkiv régió vezetője, Vitalij Gancsev is elismert. Gancsev szerint az orosz katonák most védelmi állásokat alakítanak ki, hogy az ukrán haderő ne tudjon ellentámadni, mivel az ukrán fegyveres erők jelentős mennyiségű tartalékot irányítottak át a régióba. Ez a hír további aggodalmat kelthet a tüntetők körében, akik szeretteik biztonságát féltik a harcok sújtotta területeken.