Letartóztatásokkal stabilizálná valutáját a mianmari junta

Arany- és devizakereskedők, valamint külföldi ingatlanokat értékesítő ügynökök elleni razziát hajtott végre a mianmari junta, több mint 35 személyt őrizetbe véve az elmúlt két napban, a helyi valuta stabilitásának megőrzése érdekében.

A mianmari állami média szerint az őrizetbe vett személyek közül öten thaiföldi társasházi lakások illegális értékesítésével állnak kapcsolatban, míg 14-et a deviza-, további 21-et pedig az aranyárfolyam destabilizálásának gyanújával tartóztattak le.

A helyi valuta árfolyama ezen a héten rekordmélységbe süllyedt, a feketepiacon egy amerikai dollárért 4500 kjatot kértek, ami több mint kétszerese a mianmari központi bank által meghatározott hivatalos árfolyamnak. Az állami sajtóban megjelentek szerint a kormányzat célja az ország stabilitásának és jogállamiságának biztosítása, és a biztonsági erők felléptek azokkal a spekuláns vállalkozásokkal szemben, amelyek akadályozzák Mianmar gazdasági fejlődését.

Mianmarban a hadsereg 2021 elején vette át a hatalmat, letartóztatva Aung Szan Szú Kjít, a Nobel-békedíjas de facto miniszterelnököt és az ország többi vezetőjét, választási csalásra hivatkozva. Azóta több összecsapás történt a katonai vezetés és a fegyveres csoportok között, a demokráciapárti politikusok pedig árnyékkormányt hoztak létre.