Érdemes-e többet fizetni az alacsony energiafogyasztású lakásokért?

Az ingatlanpiaci felmérések szerint a lakásvásárlók egyre tudatosabbak, és előnyben részesítik az alacsony rezsiköltségű, megújuló energiaforrásokkal ellátott otthonokat. Csikós Miklós, a Cordia Management Kft. műszaki igazgatója és Dancs Gábor épületgépész mérnök szerint hosszú távon megtérülő befektetés egy ilyen lakásba fektetni.

Az okosházak jelentősége napjainkban egyre nő, amelyek nem csak kényelmi funkciókat biztosítanak, hanem az épület teljes okos vezérlését is lehetővé teszik, csökkentve ezzel a környezetterhelést és az energiafogyasztást. Az EU-s szabványok és a környezetvédelmi szempontok is indokolják, hogy az ingatlanokat hatékony fogyasztáscsökkentő lehetőségekkel lássák el. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet is folyamatosan szigorodik, a legújabb módosítás 2023. november 1-jén lépett hatályba. A legkorszerűbb építőanyagok és technológiák alkalmazásával jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás.

A vásárlók egyre tudatosabbak, és hajlandóak többet fizetni a jobb energetikai besorolású ingatlanokért, mivel hosszú távon megtérül az alacsony rezsiköltség. Dancs Gábor kiemelte, hogy a különböző korú és energetikai színvonalú ingatlanok összehasonlítása lehetséges, és a legújabb lakásokban az energiafogyasztás jelentősen alacsonyabb.

A Marina City beruházásban épülő lakások például A+2023 és A++2023 energetikai besorolásúak lesznek, ahol a fűtés és a melegvíz előállításához kapcsolódó energiaköltségek rendkívül alacsonyak maradnak. Csikós Miklós hangsúlyozta, hogy a Cordia fejlesztéseiben a környezettudatosság és a karboncsökkentés is fontos szempont. Az üzemeltetés időszakában a karbonlábnyomot az üzemelés során történő emisszió jelenti, és itt érhető el a legnagyobb javulás a kiváló energetikájú épületekkel.

Az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatos szabályok is megváltoztak Magyarországon, 2024. januárjától új típusú tanúsítvány szükséges az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és új épületek építéséhez. A tanúsítványok tartalma is közérthetőbbé vált, és részletes fejlesztési javaslatokat kell tartalmazniuk.

A Marina City lakásai okosotthonok lesznek, alapfelszerelésként tartalmazzák a mobiltelefonos-applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlést és további okosotthon-fejlesztéseket. Az üzembehelyezést követően a lakások hosszú távon energiahatékonyak maradnak, így értéküket stabilabban őrzik, ami befektetési szempontból is előnyös.

A cikk megjelenését a Cordia támogatta.