Hunter Biden büntetőtárgyalása elkezdődött

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött Hunter Biden első büntetőtárgyalása hétfőn a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán, ahol lőfegyverrel kapcsolatos vádak miatt kell felelnie.

A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, többek között hamis nyilatkozattétel és lőfegyver birtoklása olyan személy által, aki jogellenes kábítószer-használó vagy -függő. Hunter Biden a vád szerint 2018-ban, amikor kábítószerfüggőséggel küzdött, egy lőfegyver megvásárlása során tagadta, hogy rendszeres kábítószerfogyasztó lenne. A megvásárolt fegyvert 11 napon keresztül tartotta birtokában, majd egy nyilvános szeméttárolóba dobta, akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével.

A vádpontokban sorolt bűncselekményekért összesen akár 25 év börtönbüntetés is kiszabható, és vádpontonként 250 ezer dollár pénzbírság is lehet a következmény. Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei kedden kezdődnek, ezt követően pedig a tanúk meghallgatása következik. Az esküdtszék 12 tagját és 4 póttagját az üggyel kapcsolatos tájékozottságuk és lehetséges elfogultságuk alapján választották ki.

A vádemelésre azután került sor, hogy a szövetségi különleges ügyész és az ügyvédek közötti vádalkut a tárgyaló bíró elutasította és megsemmisítette. Joe Biden elnök a bűnper kezdetén kiadott közleményében kijelentette, hogy elnökként nem kommentál folyamatban lévő szövetségi ügyeket, de apaként feltétlen szeretetéről és bizalmáról biztosítja fiát, és tiszteletét fejezte ki Hunter felé, amiért képes volt legyőzni kábítószerfüggőségét.

Az ügyészek körülbelül egy tucat tanút terveznek behívni a tárgyalóterembe, köztük Hunter Biden három korábbi szerelmi partnerét is: volt feleségét, Kathleen Buhle-t és néhai bátyja özvegyét, Hallie Biden-t, akivel Hunter Biden később randevúzott. Tanúvallomásuk felelevenítheti azt az időszakot, amelyet Hunter Biden az élete mélypontjaként jellemzett, mivel szinte mindig drogozott, vagy próbált drogot szerezni. A tavalyi vádalku-kísérletének meghallgatásán Hunter Biden azt vallotta, hogy 2019 májusa óta józan.

Hunter Bidenre egy másik bűnvádi eljárás is vár, amely adó-bűncselekményekkel kapcsolatos, és annak bírósági tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Kaliforniában. Ez az első alkalom az amerikai történelemben, hogy a hivatalban lévő elnök gyermeke bíróság elé állt. A tárgyalás egy-két hétig is tarthat.

Apjának, Joe Bidennek bármikor jogában áll kegyelmet adni a fiának, mivel szövetségi vádakról van szó. Azonban a Fehér Ház korábban már kifejezetten kizárta a kegyelem lehetőségét, de ez a politikai számítás a novemberi választások után megváltozhat. Joe Biden amerikai elnök nem meglepő módon saját előnyére fordítaná Donald Trump republikánus zászlóvivő múlt heti elítélését, és éles szavakkal illette republikánus elődjét, akit az igazságszolgáltatási rendszer támadása miatt is kritizált. Biden azért is bírálta republikánus elődjét, amiért a New York-i perét elcsaltnak nevezte, és kiemelte, hogy szerinte Trump a második ciklusa során még nagyobb fenyegetést jelentene. Jason Miller, a Trump-kampány vezető tanácsadója e-mailben küldött nyilatkozatában úgy replikált Biden megszólalására az Axiosnak, hogy az elnök "mindent megtesz, hogy elterelje a figyelmet" fia, Hunter Biden illegális fegyvertartás miatt indult büntetőperéről.