Uszító retorika, negatív kampány, polarizált társadalom – ilyen környezetben választanak a magyarok

Az ENEMO nemzetközi választási megfigyelő szervezet előzetes jelentése szerint a magyar önkormányzati választások kampányai uszító retorikát és negatív üzeneteket tartalmaznak, miközben a választási finanszírozás szabályozásának hiányosságai aggodalomra adnak okot.

Május 29-én Budapesten az ENEMO, amely 6 nemzetközi választási szakértővel és 8 hosszú távú megfigyelővel követi figyelemmel a magyar önkormányzati választásokat, sajtótájékoztatót tartott, ahol Pierre Peytier, a misszió vezetője ismertette az április 20-a és május 25-i közötti időszak előzetes megfigyeléseinek eredményeit.

Peytier kiemelte, hogy a választások rendkívül polarizált környezetben zajlanak, ahol a határok a pártok és az állam között gyakran elmosódnak, ami befolyásolhatja az egyenlő versenyfeltételeket. Az ENEMO szerint a kampányokat jellemző negatív reklámok, az uszító retorika és a lejárató kampányok mellett a médiamegjelenésekhez való egyenlő hozzáférés hiánya is problémát jelent.

A kampányfinanszírozás terén az ENEMO és más választási megfigyelők korábbi ajánlásait a törvényhozók nem vették figyelembe, és a szabályozás hiányosságai miatt a pártok lényegében korlátlanul költhetnek a kampányra, ami előnyt jelenthet a nagyobb tőkével rendelkező szervezetek számára.

Nino Rizhamadze, a szervezet választási igazgatási elemzője szerint a választási adminisztráció országos szinten, valamint a megfigyelt területi és helyi szinteken betartotta a jogi követelményeket és határidőket. A választási bizottságok és hivatalok általános bizalmat élveznek, bár néhányan aggodalmukat fejezték ki a választási bizottság tagok kinevezési eljárása miatt.

Kristina Kostelac politikai elemző a választások politikai hátterét ismertetve rámutatott, hogy a választásokat rendkívül polarizált légkör kíséri, és a kampányokat a lázító retorika és sok negatív reklám jellemzi. A külföldi finanszírozás tilos a magyar jogszabályok szerint, de a kampányfinanszírozás kapcsán továbbra is vannak jogi hiányosságok.

Teodora Gilic médiaelemző szerint a magyar médiát nagyfokú pluralizmus jellemzi, de a médiához való hozzáférés és a kormánykoalíciónak tulajdonított finanszírozás mértéke miatt gyakran ér kritikát. A helyi médiumokra nehezedő politikai nyomás, az újságírók korlátozott hozzáférése a közérdekű információkhoz, a médiamunkások megfélemlítése, a kibertámadások, valamint a jogi és pénzügyi nyomásgyakorlás veszélyezteti a demokratikus elveket.

Ana Mihajlovic misszióvezető-helyettes a választói regisztrációval kapcsolatosan elmondta, hogy a folyamat élvezi a nyilvánosság és az érdekeltek bizalmát, de a szellemi fogyatékosság vagy a családi állapot alapján történő szavazati jog megvonása ellentétes a nemzetközi normákkal. A kisebbségek reprezentációjával kapcsolatban hiányzik a politikai akarat a nők politikai részvételének növelésére, és a kisebbségi önkormányzati választások iránti állami érdeklődés hiánya a finanszírozás hiányán érzékelhető.

A sajtótájékoztató végén Peytier ismét hangsúlyozta, hogy az előzetes jelentés nem a végleges értékelés, és bejelentette, hogy a választás napján korlátozott megfigyelést végeznek, majd a választás másnapján, június 10-én nyilatkoznak az azóta eltelt időszak előzetes megfigyeléséről. A végleges megállapításokat és következtetéseket várhatóan júliusra készítik el.