A kötelező sorkatonaság Magyarországon nincs napirenden

Magyarországon továbbra sem tervezik a kötelező sorkatonaság bevezetését, bár több uniós tagállamban létezik és néhány országban fontolgatják annak bevezetését. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője támogatja a sorkatonaság bevezetését, de kizárólag Németországban, nem uniós szinten. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországon a kötelező sorkatonaság nincs napirenden, helyette más programokat említett, mint például a tartalékos képzési programok és katonai középiskolák.

A kötelező sorkatonaság témája nem új keletű, a kormányközeli sajtóban és a kormánykommunikációban is felmerült az elmúlt időszakban. Manfred Weber állítólagos uniós szintű kötelező sorkatonaság támogatásáról szóló hírek azonban tévesek, mivel Weber sosem támogatta ezt az ötletet uniós szinten, és a Lakmusz politikai oknyomozó portál megkeresésére a politikus frakciójának stratégiai divízióvezetője is megerősítette, hogy "Manfred Weber soha nem támogatta az egész EU-ra kiterjedő kötelező katonai szolgálatot. Következésképpen soha nem is hozta szóba ezt az elképzelést sem nyilvánosan, sem belső fórumokon.".

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU-nak nincs jogköre kötelező sorkatonaság bevezetésére, ez a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Európai helyzetkép

Jelenleg kilenc uniós tagállamban létezik a sorkatonaság különböző formákban. Lettországban például az orosz–ukrán háború miatt 2023 áprilisától vezették vissza a sorkatonaságot 18-27 év közötti férfiak számára, legalább 11 hónapi időtartamra. Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és Görögországban is kötelező a sorkatonai szolgálat, utóbbi országban a férfiaknak 19 és 45 éves kor között kell részt venniük rajta. Cipruson, Észtországban és Litvániában is van sorkatonaság, míg Norvégiában és Törökországban, amelyek nem uniós tagok, szintén létezik kötelező katonai szolgálat.

Németország és Olaszország

Németországban a sorkatonaság visszavezetése napirenden van, a hadsereg létszámát 2030-ra 203 ezerre szeretnék növelni. Manfred Weber pártja, a CSU és a CDU támogatja a kötelező egyéves sorkatonai szolgálatot. Olaszországban Matteo Salvini támogatja a sorkatonaság visszavezetését, míg a védelmi miniszter, Guido Crosetto szerint a fegyveres erőknek professzionalizmusra van szüksége.

Magyarországi helyzet és a NATO stratégiai tervei

Orbán Viktor szerint Magyarországon másfajta haderőszervezési gyakorlat van érvényben, és a sorkatonaság bevezetése nem szerepel a kormány tervei között. A Fidesz korábban ellentmondásosan viszonyult a sorkatonasághoz, 2004-ben még ők nyújtották be a sorkatonai szolgálat megszüntetéséről szóló javaslatot, majd később mégis támogatták az alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette a sorkatonaság eltörlését. Simicskó István 2022-ben a sorkötelezettség megszüntetését a magyar baloldal történelmi bűnének nevezte, bár alig két évtizede még ő sürgette javaslatában a baloldali kormányt a sorkatonaság eltörlésére.

A magyarországi sorkatonai szolgálat megszüntetése gazdasági és társadalmi hatásokkal is járt. A bevonulók 20 százalékkal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik nem vonultak be. Az Európai Uniónak nincs szándékában, sem módjában kötelező sorkatonaságot bevezetni Magyarországon, és a magyar kormány sem tervezi ezt.

Ugyanakkor a NATO stratégiai tervei érintik Magyarországot, mivel a szervezet szárazföldi logisztikai folyosókat hoz létre az amerikai csapatok gyors frontra küldéséhez, amelyek közül egy Olaszországon, majd Szlovénián, Horvátországon keresztül Magyarországon érne véget. Ez a lépés arra az esetre készül, ha háború törne ki Oroszországgal. A NATO szerint azért van szükség ilyen sok logisztikai útvonal létrehozására, mert az orosz nagy hatótávolságú csapásmérő képesség képes súlyos károkat okozni a szövetség katonai infrastruktúrájában, így diverzifikálni kell a kitettséget. A Telegraph szerint az új logisztikai folyosók az érintett országok katonai és civil életét nem befolyásolnák, a NATO csapatmozgásokat és az országokon átmozgó csapatok ellátását viszont könnyebbé tennék.