Magyarország első hibrid erőművének átadása

Magyarország első, naperőművel kombinált vanádium-redox flow alapú hibrid villamosenergiatárolója kezdte meg működését Öskün, amelyet az Ideona Zrt. üzemeltet, és Közép-Európában ez az első ilyen jellegű berendezés.

Az Ideona Zrt. által üzembe helyezett hibrid erőmű 7 darab 20 lábas konténeregységből áll, és összesen 250 kilowatt névleges teljesítményű, valamint 500 kilowattórás kapacitású, ami 6 órás tárolási időt tesz lehetővé. Ezáltal jelenleg ez a berendezés számít a legnagyobb flow-technológiás energiatárolónak hazánkban. A projekt célja, hogy maximalizálja a megújuló energia felhasználását, miközben képes egyidejűleg rendszerszintű szolgáltatásokat is nyújtani.

A hibrid erőmű a hazai piacon egyedülálló, mivel a vanádium-redox flow akkumulátorok hosszabb ideig, ebben az esetben 6 órán keresztül képesek tárolni az energiát a lítium-ionos rendszerekhez képest. Így az erőmű képes a napközbeni többletenergiát a reggeli és esti csúcsidőszakokra, amikor magasabb a lakosság energiaigénye, eltárolni és azt később leadni.

Az elektrolit-folyadék, amely a technológia alapját képezi, lényegesen hosszabb élettartammal rendelkezik, mint a lítium-ion alapú tárolóké, és az elektrolit degradációja közel 0 százalék évente. Ennek köszönhetően a tároló akár 25 éven túl is képes működni, amennyiben rendszeres karbantartást kap.

Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint az Ideona Zrt. fejlesztése összhangban áll a magyar kormány zöldstratégiájával, amely kiemelt figyelmet fordít az innovatív üzleti modellekre, amelyek egyaránt szem előtt tartják a környezettudatos energiatermelést és a megtermelt villamosenergia hatékonyabb tárolását. A cél az, hogy minél több zöldenergiát állítsanak elő és azt minél hosszabb ideig lehessen tárolni.

Az Energiaügyi Minisztérium a jövőben egy 62 milliárd forintos pályázati keretet biztosít az ilyen típusú beruházások támogatására Magyarországon, ezzel is erősítve a zöld gazdasági szektort. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban a napelemes energiatermelésre 6 ezer megawattos célt tűzött ki 2030-ra, ám ezt már az idén elérték, így a célt 12 ezer megawattra emelték. Az ország jelenlegi 20-30 megawattnyi tárolókapacitását szeretnék 460 megawattnyi kapacitásra növelni a támogatási program segítségével.

Mihalovics Péter, az Ideona Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a másfél milliárd forintból megvalósított berendezés életciklusa 25 év, és cégük 40 milliárd forint értékben fejleszt napelemparkokat 2026 végéig. Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében arról beszélt, hogy az egyetem dolgozói elemzik a berendezés működését, és a következő öt évben kifejezetten az energiatárolás megvalósításával kapcsolatos fejlesztésre koncentrálnak. Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja hozzátette, hogy az egyetem már évtizedek óta a zöldenergiával és a természetvédelemmel foglalkozó szakokat hirdet, és az új beruházás hatékony energiatárolása kereskedelmi és ellátásbiztonsági szempontból is fontos.