Mindent a focidrukkerekért: négy magyar konzul lesz jelen a Dublini meccsen

Négy magyar konzul is segítséget nyújt majd a Magyarország és Írország közötti keddi focimeccsen Dublinban a kiérkező magyar szurkolóknak. Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy a konzulok "szükség esetén segítséget nyújthatnak a kiérkező szurkolóknak" a magyar-ír meccsen.

A bejelentést Szijjártó Péter egy Facebook-videóban tette közzé kedd reggel, mielőtt Monacóba utazott volna, ahol "az Európai Unió és a Monaco közötti lehetséges társulási megállapodásról" tárgyalnak. A külügyminiszter Monacóban tartózkodása során bejelentette, hogy megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzulátusa a városállamban, ami lehetővé teszi, hogy a június 9-i európai parlamenti választáson már itt is szavazhassanak a magyar állampolgárok.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint 452 jegyet vásároltak magyar szurkolók, akik repülővel érkeznek majd Dublinba. Egy magyar konzul fogadja őket a reptéren, hogy segítse az "Írországba történő belépésüket zökkenőmentessé tenni", míg további három konzul a stadionban lesz jelen, hogy az "esetleg felmerülő ügyes-bajos dolgokban" segítséget nyújtsanak. A szurkolók számára ügyeleti telefonszámot is biztosítottak, amelyet bármikor hívhatnak.

Szijjártó Péter a monacói tiszteletbeli konzulátus hivatalos megnyitóján tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a békeerőfeszítéseket meg kell erősíteni, és arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy vegyenek részt a választáson és álljanak ki a béke mellett. "Június 9-én az emberek döntést hozhatnak, hogy Európa a béke kontinense legyen-e az elkövetkező időszakban, vagy Európát elborítsa a háború" – jelentette ki. Világszerte összesen 21 058 honfitársunk regisztrált a külképviseleteken történő szavazásra, és ők 99 ország 147 helyszínén szavazhatnak majd az európai parlamenti választáson, ami a legtöbb helyszín, amin valaha európai parlamenti választáson külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazhattak. Az Egyesült Államokban már június 8-án elkezdhetik a szavazást az ott élők, a világ más pontjain június 9-én reggel hattól este hétig helyi, illetve közép-európai idő szerint várják a szavazókat.