Lucas Paqueta fogadási botránya

A West Ham United brazil válogatott játékosa, Lucas Paqueta akár életfogytiglani eltiltást is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy szándékosan szerzett sárga lapokat fogadási csalás céljából.

A The Sun szerint az angol labdarúgó szövetség (FA) vizsgálja Lucas Paqueta esetét, aki négy Premier League mérkőzésen szándékosan szerezhetett sárga lapot, hogy ismerősei nyerjenek a fogadásokon. A középpályás összesen 60 embernek segíthetett így pénzt nyerni, akik a játékos sárga lapjaira fogadtak.

A fogadások során a játékosok 400 fontos (körülbelül 184 ezer forint) összegekkel fogadtak, de volt, aki csupán 7 fontos (körülbelül 3200 forintos) téttel is részt vett a játékban. Összességében 100 ezer font, azaz mintegy 46 millió forint értékű nyereményt vettek fel a vádak szerint.

Az FA azzal vádolja Paquetát, hogy 2022-ben a Leicester City, 2023-ban pedig az Aston Villa, a Leeds United és a Bournemouth elleni mérkőzéseken szerezte meg szándékosan a sárga lapokat. A West Ham mezszponzora, a Betway fogadóiroda figyelt fel arra, hogy szokatlanul sok fogadás érkezett Paqueta születési helyéről.

Korábbi eseteket is felidézett a The Sun, például Kynan Isaac, a Stratford Town játékosa tíz éves, míg Bradley Wood, a Lincoln City védője hat éves eltiltást kapott hasonló vétségekért. Azonban az FA ügyészei most azzal érvelnek, hogy Paqueta bűncselekményei sokkal súlyosabbak, mint a korábbiak, így nem tartják túlzásnak az életre szóló eltiltást minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

Lucas Paqueta a nyári Copa Americán még biztosan részt vehet a brazil válogatottal, mivel az FA tájékoztatása szerint jelenleg még nem áll eltiltás alatt, és a brazil válogatott mérkőzéseire egy esetleges büntetés nem is terjedne ki. A botrányba keveredett brazil középpályás tagadja a vádakat, és nem is érti, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet.