Lengyelországban jelentősen nő a minimálbér

Július 1-től a lengyel munkavállalók számára majdnem 300 ezer forintnak megfelelő összegű minimálbért vezetnek be, ami több millió embert érint az országban.

Lengyelországban a minimálbér 2024. január 1-től nettó 3221,98 zloty volt, ami nagyjából 293 ezer forintnak felel meg, és ez az összeg július 1-től nettó 3261,53 zlotyra, azaz körülbelül 297 ezer forintra emelkedik. Magyarországon ezzel szemben a jelenlegi nettó minimálbér 177 400 forint.

A tvn24 szerint a kormányzati becslések alapján a minimálbér-emelés körülbelül 3,6 millió munkavállalót érint Lengyelországban.

A minimálbér összegét eredetileg a következő évre előrejelzett infláció határozza meg. Ha azonban a fogyasztási cikkek és szolgáltatások következő évre prognosztizált összárindexe legalább 105 százalék, vagyis ha az infláció várhatóan legalább 5 százalék, akkor a minimálbér összegét és a minimál óradíjat is módosítják, és ezt két időpontban, január 1-jén és július 1-jén teszik meg.

Egy másik fontos téma, amely Lengyelországban nagy figyelmet kapott, a közlekedésbiztonság. Egy lengyel tartomány mentőszolgálata sokkoló videóval üzent a motorosoknak, hogy felhívja a figyelmet a közlekedési balesetek veszélyeire. A számítógépes animációval készült, alig 40 másodperces videó egy esős napon motorozó barátokat ábrázol, akiknek a túlzott sebesség miatt balesetük történik. A videó célja, hogy kézzelfoghatóvá tegye egy rossz döntés következményeit. Lengyelországban tavaly 189 sofőr és 7 utas vesztette életét motoros balesetben, ami rávilágít arra, hogy mennyire fontos a közlekedésbiztonságért tenni.