Lázár János vadászházának rekordéve

Az elmúlt év során Lázár János résztulajdonában lévő luxus vadászházat üzemeltető cég, a Grosswiese Zrt. rekordbevételt és nyereséget ért el, azonban a haszonból kizárólag a miniszter részesült.

A Hódmezővásárhely melletti batidai tanyavilágban található ingatlanból származó bevétel a Grosswiese Zrt. pénzügyi beszámolója szerint a tavalyi évben elérte a közel 240 millió forintot, melyből 123 millió forintot nyereségként könyvelhettek el. A 24.hu cikke szerint ez a cég történetében a legmagasabb bevétel és profit. Lázár János tulajdonrésze az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, kezdeti 8,1 százalékról jelenleg 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban.

A cég tulajdonosai 58 millió forint osztalék kifizetését határozták el Lázár János számára, ami figyelemre méltó módon eltér a részvényesi arányoktól. A határozat értelmében 2024-ben fizetik ki az osztalékot.

A Nagyréti Vendégháznak nevezett luxusingatlan bérbeadása zárt körben, vadászati turizmust szervező cégeken és vadásztársaságokon keresztül történik, napidíja 500 ezer forint.

A vadászházat birtokló cég tulajdonosi szerkezete homályos marad, mivel Lázár János vagyonnyilatkozatában 40,93 százalékos tulajdonrészt jelölt meg, míg a cégbírósági dokumentumok szerint Kulik Jenő ügyvéd több mint 99 százalékos részesedéssel rendelkezik, ami ellentmondásos információ. 2018-ban a társaság tulajdonviszonyainak feltárása nem járt sikerrel. Akkor Kulik részvényei többségétől megvált, és a tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, ami lehetővé tette számára, hogy ne legyen nyilvános a tulajdoni hányada. A cég további tulajdonosainak kilétét nem sikerült felfedni, mivel a törvény lehetőséget biztosít a rejtőzködésre, ha egyik tulajdonos részesedése sem haladja meg az 50 százalékot.

Amikor 2018-ban megjelentek az első felvételek a kastélyról, Lázár János még tagadta, hogy köze lenne az épülethez, amit az egyik tanácsadója valahogy pont oda épített, ahol a politikus anyjának és fiainak a földjei, valamint vadászterülete fekszik. Majd a 2018-as választások utáni vagyonbevallásában már feltüntette, hogy 10 százalékos tulajdonrészt szerzett az épületet felhúzó Grosswiese Zrt.-ben. Ezt mostanra megnégyszereződött, valamint a vadászkastély körüli területek többsége a Lázár családhoz került.