Tienanmen téri vérengzés évfordulójának hatása a kínai közösségi médiára

Szigorú biztonsági intézkedésekkel és korlátozásokkal emlékeznek a Tienanmen téri vérengzés 35. évfordulójára Kínában, ahol a történtek továbbra is tabunak számítanak.

A pekingi Tiananmen téren kedden, a vérengzés évfordulóján, a hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kommunista Kínában a 1989-es eseményekről való nyílt beszéd továbbra is tabu, és a hongkongi rendőrség több aktivistát vett őrizetbe, miközben Tajvanon és más városokban aktivisták megemlékezésekre és virrasztásokra készültek.

Lai Csing-te tajvani elnök a Reuters beszámolója szerint kijelentette, hogy „Június 4. emléke nem fog eltűnni a történelem sodrában”, és hangsúlyozta, hogy Tajvan „szabadsággal fog válaszolni az önkényuralomra”.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy Peking „határozottan ellenzi, hogy bárki besározza Kínát és június 4-ét ürügyként használja arra, hogy beavatkozzon Kína belügyeibe”.

A Reuters szerint a kínai közösségi oldalakon, mint például a WeChat és a Douyin, a felhasználók nem tudták megváltoztatni profilképüket június 4-én. Az elmúlt években ezen a napon többen cserélték le profilképüket a Tienanmen téri vérengzésre utaló képekre, például gyertyákra.

  1. június 4-én a kínai vezetés a hadsereget vetette be a demokráciát követelő diákok ellen, akik már másfél hónapja elfoglalták a Tienanmen teret. Az áldozatok pontos számát máig sem ismerjük, a becslések szerint többszáz és tízezer között lehet a halottak száma.

A vérengzés másnapján, június 5-én készült az a híres fotó, amelyen egy ismeretlen férfi állta el a harckocsik útját.

A Tienanmen térre vezető Mennyei Béke kapujának hivatalos honlapján közölték, hogy június 4-én a tér egész nap zárva tartott. A térre vezető Csangan sugárutat lezárták, és Peking belvárosában „stabilitásfenntartó” önkéntesek jelentek meg az utcákon.

: (MTI/Reuters)