Halálos repülőgép-szerencsétlenség és gazdasági válság Törökországban

Mindkét pilóta életét vesztette egy gyakorlatozó katonai repülőgép szerencsétlenségében Törökországban, amely kedden délelőtt zuhant le nem sokkal a felszállás után.

A török védelmi minisztérium jelentése szerint a szerencsétlenség a középső Törökországban történt, ahol egy SF-260D típusú kiképző repülőgép csapódott a földnek. A gép a Kayseri város melletti katonai támaszpontról emelkedett a levegőbe, és a baleset pontos okai egyelőre ismeretlenek.

A baleset következtében a gépen tartózkodó két pilóta nem élte túl a becsapódást. A hatóságok szerint a repülőgép egy mezőre zuhant, és a török sajtóban megjelent képek alapján a gép kigyulladt.

A helyszínre érkező tűzoltók, mentők és rendőrök azonnal megkezdték a helyzet kezelését és az eset kivizsgálását. A televízióban bemutatott felvételeken sűrű, fekete füst látható volt, amely a roncs felett szállt fel.

Ez a tragikus esemény egybeesik Törökország gazdasági nehézségeivel, ahol az infláció éves üteme májusban 74,80 százalékra nőtt az áprilisi 69,80 százalékról. Fatih Karahan, a török központi bank elnöke szerint az év végére jelentősen, 38 százalékra lassul az infláció. A jegybank vezetője a török parlament tervezési és költségvetési bizottságában elmondta, hogy májusban tetőzött az infláció az alacsony bázishatás miatt és mostantól gyors ütemben lassul a fogyasztói áremelkedés az év végéig. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jegybank "fenntartja a szigorú monetáris politikát mindaddig, amíg az inflációs előrejelzésben nem lesz jelentős javulás" .

Az ENAG független közgazdászok csoportja szerint azonban Törökországban a tényleges éves infláció májusban jóval magasabb, 120,66 százalék, áprilisban pedig még ezt is meghaladó mértékű, 124,35 százalék volt.