Kémháború Kína és Európa között

Kína több embert is őrizetbe vett, akiket azzal vádolnak, hogy az Egyesült Királyság titkosszolgálatának dolgoztak, ami újabb félelmeket keltett a Magyarországon szolgálatot teljesítő kínai rendőrökkel kapcsolatban.

Kína azzal vádolta meg az Egyesült Királyság hírszerző szolgálatát, az MI6-et, hogy kínai állami alkalmazottakat toborzott kémnek. A kínai Állambiztonsági Minisztérium (MSS) WeChat-csatornáján közzétett bejegyzés szerint az MI6 Wang nevű férfi és Zhou néven említett felesége ellen fordított. A minisztérium szerint a brit ügynökök a férfi 2015-ös Egyesült Királyságba történő látogatása során szervezték be, kihasználva a férfi "erős pénzvágyát" és később a feleségét is bevonva a kémtevékenységbe.

Az MSS hivatalos csatornáján gyakran tesz közzé hasonló információkat, például januárban óva intették állampolgáraikat az "egzotikus szépségektől", akik külföldi kémügynökségek kezébe akarják csábítani őket. Idén januárban egy Huang néven azonosított külföldi állampolgárt is őrizetbe vettek, aki állítólag az MI6-nek kémkedett.

Sir Richard Moore, az MI6 vezetője a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy Kína célja, hogy kiszorítsa az Egyesült Államokat mint legfőbb hatalmat, és az MI6 feladata, hogy biztosítsa a lehetséges kockázatokon való eligazodáshoz szükséges információkat. Az Egyesült Királyság is vád alá helyezett két férfit, mert Kínának kémkedtek, amit Kína "rosszindulatú rágalmazásnak" nevezett.

Keleti fenyegetés

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint Kína különösen érdeklődik az európai és tengerentúli technológiai lehetőségek iránt, és a szankciók bevezetése óta még nagyobb figyelmet fordítanak ezek megszerzésére. A szakértő szerint vannak olyan országok, amelyek nem lépnek fel aktívan Kína tevékenysége ellen, és kiemelte, hogy a britek gyakorlatot alkalmaznak, amikor kínai vagy orosz diplomatákat utasítanak ki az országból. Magyarországon is történtek incidensek, amelyek aggodalomra adnak okot, és a szakértő szerint Kína és Oroszország hasonló módszereket alkalmaz az információk megszerzésére.

Kínai rendőrök Magyarországon

A kínai megfigyeléstől és kémkedéstől való félelem Európában nem új jelenség. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet szerint Kína illegális rendőrörsök nemzetközi hálózatát működteti. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerint az EU lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik befolyást akarnak gyakorolni vagy meg akarják félemlíteni az állampolgáraikat.

Magyarországon a kínai rendőrség tagjai is járőrözhetnek egy kétoldalú megállapodás keretében, amelynek célja a közrend és a közbiztonság javítása, valamint a turisztikai területek biztonságának növelése. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára szerint a kínai rendőröknek nincsenek rendőrségi jogköreik Magyarországon, és csak magyar rendőrrel együtt járőröznek. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ez a gyakorlat más országokban is ismert, és a kínai rendőrök a nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak.