Újítás a betonkeverésben: kávézaccból épült járda Melbourne-ben

Ausztrál kutatók egy olyan járdát építettek Melbourne-ben, amely három különböző betonkeveréket tartalmaz: egy hagyományosat és két speciálisat, köztük a kávézaccal erősített betont, amely forradalmasíthatja a betongyártást.

Az RMIT Egyetem kutatói tavaly augusztusban publikálták tanulmányukat, amelyben a kávézacc betonba való integrálásának lehetőségét vizsgálták. Megállapították, hogy a kávézacc nemcsak környezetbarát, hanem akár 30 százalékkal is növelheti a beton szilárdságát, ha speciális eljárással keverik bele. Ezt az elméleti megközelítést most valós körülmények között is tesztelik.

A kutatók szerint a betonhoz használt homok 15 százalékát helyettesíthetik kávézaccal, ami jelentős erősödést eredményez. Egy nagyobb építkezés esetén, ahol száz tonna homokra lehet szükség, ez 15 tonna homok megtakarítását jelentheti.

A kávézacc bioszénné alakításának kulcsa a magas hőmérséklet és az oxigén kizárása, amivel megakadályozható a szerves anyag lebomlása. A kutatók Melbourne-ben háromféle betont készítettek: egy hagyományosat, egy faaprítékból készült bioszenet tartalmazót, és egy kávézaccal dúsítottat. Ezekből építettek egy járdát, hogy teszteljék a technológia strapabíróságát.

A valós körülmények közötti tesztelés kulcsfontosságú annak megállapításához, hogy a technológia mennyire lehet tartós. Ha a kísérlet sikeres, az nemcsak a környezetnek, hanem az építkezések költségeinek csökkentésében is jelentős előrelépést jelenthet.