Karsai Dániel szavazata a Momentumra fog menni a fővárosi választásokon

Karsai Dániel alkotmányjogász a közösségi médián keresztül fejtette ki, hogy a június 9-i önkormányzati választásokon a Momentumra fog szavazni, mivel a párt programja áll hozzá legközelebb szakmai és magánemberi szempontból egyaránt.

Karsai Dániel kedden Facebook-bejegyzésében osztotta meg, hogy a vasárnapi ATV-s vitát követően döntötte el, hogy a Momentumra fog szavazni a fővárosi önkormányzati választásokon. A vitában részt vevő Soproni Tamás, a Momentum budapesti listavezetője konkrétumokra támaszkodó, világos víziót vázolt fel, ami meggyőzte az alkotmányjogászt. Karsai szerint a magyarországi liberalizmusnak fényes jövője lehet, ha olyan politikusok kerülnek be a Fővárosi Közgyűlésbe, mint Soproni Tamás.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogász korábban már kifejtette, hogy az Európai Unió parlamenti választásain is a Momentum programja győzte meg a leginkább, mivel abban találta meg a számára fontos témákat.

A vasárnapi vitán Karácsony Gergely (DK, MSZP, Párbeszéd – Zöldek), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Soproni Tamás (Momentum) vettek részt. Karsai Dániel szerint nagy kár, hogy a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra és a Tisza Párt képviselője nem jelent meg a vitán.

Karsai Dániel a „Lehet más a politika(i vita)” című bejegyzésében kifejtette, hogy a vitát magas színvonalú szakmai vitának találta, és örömét fejezte ki, hogy a résztvevők közül többen is bejutnak a Fővárosi Közgyűlésbe. Azonban a Mi Hazánk Mozgalom budapesti listavezetőjét, Grundtner Andrást nem említette a felsorolásban.

Köztársasági elnök válaszolt Karsai Dániel megkeresésére

Karsai Dániel hétfőn arról számolt be, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök írásban válaszolt a megkeresésére. Az alkotmányjogász azt kérte az államfőtől, hogy nyilatkozzon arról, kegyelemben részesíti-e az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek élet végi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket. Sulyok Tamás válaszában úgy vélekedett, hogy ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét, és a kegyelmi jogkör ilyen gyakorlata ellentétben lenne ezen hatáskörök különleges, utólagos és egyedi jellegével.

Az alkotmányjogász az elnök válaszára reagálva elmondta, hogy bár nem ért egyet az állásponttal, de értékeli, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. Karsai ügyében a következő héten Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán dönthetnek. Karsai Dániel csalódott volt Sulyok Tamás elutasító válaszában, de hozzátette, hogy "egy kicsit igen" és szerinte az elnöki nyilatkozat nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, mivel minden ügyet önállóan kell megvizsgálni. Az Országgyűlés és a bíróságok hatáskör elvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet, minden ügyben egyedileg döntve, de akár rendszeresen egy azonos témában. Karsai Dániel azt is kiemelte, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, ami nem hátrány, hanem előny lenne. Az Emberi Jogok Európai Bírósága tíz nap múlva fog dönteni Karsai beadványáról, amelyben kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.