OBH-elnök: Veszélyben a bíróságok működése a jegyzőhiány miatt

A bíróságokon a két éven túli peres ügyek száma jelentősen csökkent, azonban a jegyzőhiány miatt veszélybe kerülhet a bíróságok működése – hívta fel a figyelmet Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2020 augusztusához képest országosan csaknem felére mérséklődött a két éven túl elhúzódó peres ügyek száma. Kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszék esetében 40 százalékkal csökkent a két éven túli perek száma, ami jelentős eredménynek számít. Az OBH elnöke szerint 2023-ban országosan közel 1,2 millió ügy érkezett a bíróságokra, ebből 332 ezer, vagyis az ügyek 28,3 százaléka a Fővárosi Törvényszékre. Tavaly a bírósági ügyek majdnem 33 százaléka volt folyamatban ezen a törvényszéken, ahol az ügyek száma 4,1 százalékos emelkedést mutatott az előző évhez képest.

Az OBH elnöke kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszék nemcsak ügyforgalom szempontjából kiemelkedő, hanem létszámát tekintve is az ország legnagyobb bírósága, 680 bíróval és közel 1900 igazságügyi alkalmazottal. Senyei György Barna szerint ez összeurópai szinten is kiemelkedő, és az ügyek átlagos nehézségi foka is magasabb itt, mint más bíróságokon.

Az elmúlt időszakban egyre több ítélet született jogerőre első fokon, ami azt jelenti, hogy a jogkeresők egyre nagyobb arányban fogadják el a bírósági döntést. Az OBH elnöke szerint ez az arány szinte minden szinten és minden ügyszakban pozitívan változott.

A Fővárosi Törvényszék kiemelkedik a digitális alkalmazások használatában is, 26 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóteremmel rendelkezik, ahol 2023 során 4503 távmeghallgatást tartottak.

Senyei György Barna beszámolt az igazságügyi alkalmazotti munkatársak elvándorlásának problémájáról is, amely az ország összes bíróságán gondot okoz, és „egyértelműen anyagi okai vannak”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jegyzőhiány következtében veszélybe kerülhet a bíróságok működése, különösen a Fővárosi Törvényszéken.

A bíróságok működését az elmúlt négy évben jelentősen befolyásolta a koronavírus-járvány elleni védekezés, majd a rezsiválság, ami takarékossági intézkedéseket tett indokolttá.

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke az ügyforgalomról szólva elmondta, hogy az elmúlt évben 194 443 ügy érkezett a bíróságra, ebből 11 ezer volt peres ügy. Több mint 5 százalékkal emelkedett a nemperes ügyek száma, összesen 183 439 volt 2023-ban. Jelezte, hogy a két-, illetve ötéves időtartamot meghaladó ügyek darabszámban és százalékos mértékben is érezhetően csökkentek.

Tatár-Kis Péter kiemelte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kapcsolatok fenntartására, és jó a viszonyuk több külföldi bírósággal, például a Varsói Törvényszékkel, a Bonni Általános Bírósággal és a Münsteri Közigazgatási Felsőbírósággal.

A közeljövő feladatairól szólva a törvényszéki elnök elmondta, hogy nagy kihívásokkal néznek szembe az elektronikus ügyintézés kapcsán, már készülnek a digitális állampolgárság bevezetésével, illetve az ingatlan-nyilvántartás átalakításával összefüggő változásokra.