Négy túsz halálát erősítette meg Izrael

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a Hamász megölt négy túszt, akiket október 7-én raboltak el a határhoz közeli kibucokból. A négy férfi holttestét jelenleg is a fegyveresek tartják fogva.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász újabb négy túszt ölt meg, akiket még október 7-én raboltak el a határhoz közeli kibucokból. A tragikus esemény a Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban történt egy izraeli hadművelet során.

A négy áldozat: az 51 éves brit-izraeli Nadav Popplewell, a 79 éves Chaim Peri, az 80 éves Yoram Metzger, és az 85 éves Amiram Cooper. Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint a négy férfit valószínűleg együtt ölték meg a Hamász elleni hadművelet során.

A BBC korábbi jelentése szerint a Hamász azt állította, hogy Nadav Popplewell egy áprilisi izraeli csapásban vesztette életét. A brit külügyminisztérium vizsgálatot indított, de a férfi halálát eddig nem erősítették meg hivatalosan. A másik három túszról legutóbb egy decemberben közzétett videóban kaptunk hírt.

A Hamász a Dél-Izrael elleni támadásai során az izraeli hatóságok szerint mintegy 1200 embert ölt meg és 251 embert ejtett túszul. A novemberi egyhetes tűzszünet alatt a csoport 105 civilt engedett szabadon. Azonban körülbelül 120 túsz sorsa továbbra is ismeretlen, és izraeli tisztviselők szerint sokan közülük meghalhattak. Izrael válaszul katonai hadjáratot indított Gázában a Hamász megsemmisítésére, amely során a szervezet vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint legalább 36 470 ember vesztette életét.

Az IDF hozzátette, a négy túsz halottnak nyilvánításáról szóló döntés hírszerzési információkon alapul, és azt az Egészségügyi Minisztérium szakértői bizottsága erősítette meg, a Vallási Szolgálatok Minisztériumával és Izrael főrabbijával egyeztetve. A Hamász fogságában bekövetkezett haláluk körülményeit még vizsgálják, de biztosítottak, hogy az IDF „a legkülönbözőbb módszereket alkalmazza, hogy információkat gyűjtsön a Gázai övezetben maradt túszokról”.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában több mint 250 embert ejtettek túszul és szállítottak Gázába, de több mint százat szabadon engedtek a tavalyi ideiglenes tűzszünetben. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint még mindig 124 élő és halott túsz van Gázában – közülük négyet október 7-e előtt ejtettek foglyul. A fennmaradó 120 túsz közül, akiket október 7-én vittek el, Izrael szerint jelenleg 41-en már biztosan halottak.

Benny Gantz izraeli háborús kabinetminiszter, az izraeli Nemzeti Egység Párt elnöke részvétét fejezte ki a halottnak nyilvánítottak családjainak, és Telegram-csatornáján azt mondta, hogy a hír „fájdalmas emlékeztető arra, hogy legfőbb erkölcsi kötelességünk folytatni a terrorizmus elleni harcot, és mindent meg kell tennünk azért, hogy minden túsz minél hamarabb hazatérjen, akár fájdalmas áron is”.

A legutóbbi halálesetek valószínűleg növelik az izraeli vezetésre nehezedő nyomást, hogy biztosítsa a Joe Biden amerikai elnök által a múlt héten felvázolt tűzszüneti javaslatot. A négy haláleset hírére az izraeli Túszok és Eltűnt Családok Fóruma megismételte az izraeli kormányhoz intézett követelését, hogy haladéktalanul hagyja jóvá a javaslatot. A szervezet a négy haláleset hírét szégyenletesnek nevezte, amely szomorúan tükrözi a korábbi megállapodások késleltetésének jelentőségét.

David Cameron brit külügyminiszter is tudomásul vette a javaslatot az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében, amelyben azt írta, „nagyon szomorú” az izraeli-brit állampolgár Popplewell halála miatt, és részvétét fejezte ki a szeretteinek.

Greatly saddened to hear about the death of Nadav Popplewell who had been held in captivity by Hamas since 7 October.
My thoughts are with his loved ones at this terrible time for them.
With a new deal on the table, we reiterate our demand for Hamas to send all hostages home. — David Cameron (@David_Cameron) June 3, 2024