A karakteres ízű hevítéses dohánytermékek kivezetése

Az év végéig több hevítéses dohánytermék is eltűnhet a dohányboltok kínálatából, de a dohányipar szerint nincs ok az aggodalomra és a pánikvásárlásra.

Július 7-éig még lehetőség van arra, hogy a dohányipari vállalatok az Országos Dohányellátóhoz szállítsanak olyan hevítéses dohánytermékeket, amelyek ízesítése eltakarja a dohány természetes ízét. Ezt követően azonban már nem gyárthatók az uniós irányelvek által tiltott termékek, bár a dohányboltokban és az elosztásért felelős cég raktáraiban lévő készletek még értékesíthetők, akár az év végéig is.

Az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohányirányelvében már korábban rögzítette, hogy az ízesítés által a dohányízt elfedő termékek nem kerülhetnek értékesítésre. Ennek eredményeképpen a mentolos cigaretták és cigarettadohányok már korábban kikerültek a forgalomból, de egyes termékek átmeneti mentességet élveztek. Az Európai Bizottság azonban 2022 végén döntött a mentesség visszavonásáról, miután a hevítéses dohánytermékek piaca jelentősen megnőtt.

Magyarországon 2023. október 23-ától kell alkalmazni az Európai Bizottság által elfogadott irányelvet, amelyet Orbán Viktor átültető rendelete szabályoz. A gyártók azonban türelmi időt kaptak: a tilalom alá eső termékeket még egy évig lehet a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába szállítani, és onnan a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig ki lehet szállítani a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek részére.

A piaci szereplők szerint a folyamat humánus megoldás, mivel a gyártóknak elegendő idejük volt az átállásra, és nem kell megsemmisíteniük a termékeket. A gyártók nem ösztönzik a pánikvásárlást, mivel a dohánytermékek minősége romolhat a hosszabb tárolás során.

Bár nehéz előre megjósolni, hogy pontosan mely hevítéses dohánytermékek fognak eltűnni a piacról, a gyártók bizakodóak, hogy a fogyasztók a jövőben is megtalálják majd a nekik megfelelő termékeket. A szabályozás kizárólag a karakteres ízekre vonatkozik, nem pedig általánosságban az ízesítőkre. Maradnak tehát azok a termékváltozatok, amelyek nem tartalmaznak dohányt, de ízesítettek – ezekre nem vonatkozik az uniós előírás. A pattintós termékek viszont, amelyek nyomás hatására válnak ízesítetté, biztosan eltűnnek a piacról.