A világ legmagányosabb embere

Európa legmagasabb és legelszigeteltebb falvában, Grúziában él Irakl Kvedaguridze, akit a világ legmagányosabb emberének tartanak. Bochorna falujának ő az egyetlen lakója, és a környék egyetlen diplomás orvosa.

Irakl Kvedaguridze, a 84 éves férfi, aki Grúziában, 2345 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Bochorna falujában él, a világsajtó szerint a világ legmagányosabb embere. A falu teljesen elnéptelenedett, és Irakl az egyetlen lakó, aki egy fehér ló, Bichola társaságában él. Ő az egész Tusétia régió orvosa, és a kötelességtudat tartja itt a zord körülmények között. Nyáron és kora ősszel lován, télen pedig sílécen vagy gyalog jut el a betegeihez, akik ezer kilométeres körzetben élnek.

Irakl a kötelességtudatát hangsúlyozza, amikor arról beszél, hogy betegsége ellenére is felül a lovára, hogy segítsen a rászorulókon. A környéken egyre több falu marad lakatlan, vagy csak néhány ember él bennük. A legfrissebb útikönyv szerint 40 lakatlan és 10 ritkán lakott falu található a térségben.

Az orvos gyermekkorában még kilenc család élt a falujában, de azóta mind elvándoroltak, ahogy a saját gyermekei is. Irakl, aki egy puritán faházban él, Tbilisziben szerezte meg orvosi diplomáját, majd 1979-ben tért vissza szülőföldjére. 2009 óta dolgozik itt teljes munkaidőben, és elmondása szerint itt is fog meghalni, mert ha ő is elmenne, senki sem maradna, aki ellátná a régió lakóit.

A riportfilmben elmondta, hogy a nagy távolságok miatt gyakran későn ér oda a betegekhez, és már nem tud rajtuk segíteni. A legsúlyosabb esetekben repülőn érkezik a segítség, és így szállítják a betegeket a legközelebbi kórházba.

A régióban korábban virágzott a téli turizmus, de a vendégek elmaradása miatt a helyiek egy fontos bevételi forrást veszítettek el. Irakl reméli, hogy a fiatalok felfedezik a környék szépségét, és megfordul a jelenlegi folyamat, amely az ilyen falvak eltűnéséhez vezet. Ugyanakkor ő is tudja, hogy lehet, ez csupán egy romantikus nézet, és reménytelen küzdelem az idők szava ellen.