Az apokalipszis kezdete a gyárakban: humanoid robotok tarolhatnak le mindent

Kína egyik gyártósorán hamarosan emberi arányokkal rendelkező, mesterséges intelligencia által vezérelt humanoid robotok kezdik meg a munkát, amelyek a Dongfeng gyárban a haszongépjárművek gyártását fogják segíteni.

A Dongfeng gyártósorain hamarosan bevetésre kerülnek az Ubtech Technology által szállított humanoid robotok, amelyeket Walker S néven ismerhetünk meg. Ezek a robotok egy gyors képzést követően állnak majd szolgálatba, és különösen a haszongépjárművek gyártásában vesznek majd részt.

A Walker S robotok 1,7 méter magasságúak és 41 csuklóponttal rendelkeznek, amelyeket nagy teljesítményű szervómotorok hajtanak. Emellett szenzorokkal és kamerákkal vannak felszerelve, amelyek segítségével képesek a tárgyak súlyának meghatározására, a mozgatásukhoz szükséges erő mérésére, valamint látásra és hallásra is.

A robotok képesek folyamatosan kommunikálni a gyár központi rendszereivel, más robotokkal és gépekkel, illetve szükség esetén az ott dolgozó emberekkel is. Kezdetben olyan feladatokat látnak el, mint a biztonsági övek ellenőrzése, ajtózárak és kilincsek tesztelése, valamint az olajak és folyadékok feltöltése.

Lin Changbo, a Dongfeng Liuzhou Motor vezérigazgatója szerint a robotokat mesterséges intelligencia alapú rendszer vezérli, amit a jövőben az egész üzemre ki szeretnének terjeszteni. Azonban egyelőre nem közölték, hogy pontosan hány robotot alkalmaznak majd, és nem adtak tájékoztatást arról sem, hogy az új technológia bevezetése munkahelyek megszűnésével jár-e.

Korábbi hadgyakorlatok

Nem szokatlan kifutópályának használni a közutat, főleg a gyéren lakottabb országokban. Skandináviában különböző légibázisokat is kialakítanak országutak mentén, ahonnan vész esetén rövid előkészületek után indíthatóak a vadászgépek.

Felvételek készültek már többek között egy közút menti légibázison a svéd JAS-39C Gripen vadászgépekről, és azok földi kiszolgáló személyzetéről, valamint a finn közúti gyakorlatról is amerikai F-35-ös vadászgépekkel.