Holland F-16-osok az ukrán konfliktusban

A holland védelmi miniszter, Kajsa Ollongren megerősítette, hogy a Hollandia által Ukrajnának adományozott F-16-os vadászrepülőgépek használhatók lesznek oroszországi célpontok elleni támadásokra.

A holland álláspont markánsan eltér a belga megközelítéstől, amely szerint Kijev nem használhatja az adományozott F-16-osokat oroszországi célpontok támadására. Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Politicónak adott interjúban, a szingapúri Shangri-La Dialóguson kifejtette, hogy Hollandia nem kíván korlátozásokat bevezetni az Ukrajnának átadandó 24 darab F-16-os vadászrepülőgép használatára vonatkozóan. Ollongren szerint az ukrajnai vezetés belátása szerint használhatja majd a gépeket, a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányában foglalt önvédelemhez való jog tiszteletben tartása mellett.

A holland védelmi miniszter találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is a konferencián, ahol a holland kormány további támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Ollongren bejelentette, hogy Hollandia elkötelezett amellett, hogy folytatja haditengerészeti jelenlétét a Dél-kínai-tengeren, ahol a térség országai aggodalmukat fejezték ki Kína agresszív magatartása miatt.

A miniszter hozzátette, hogy a holland védelmi miniszteri tisztségéről való lemondása után is bízik abban, hogy az ország új kormánya továbbra is támogatni fogja a NATO-t és Ukrajnát.