Harrach Péter gyorsasága és Orbán Viktor kastélyavatása

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese, nagy sebességgel sietett, hogy részt vehessen Orbán Viktor miniszterelnök geszti kastélyavatásán. Kedd reggel posztolt egy képet, amelyen látható volt, hogy az autója 164 km/h sebességgel halad, ami jelentősen meghaladja az autópályán megengedett 130 km/h-s sebességhatárt. Nem sokkal később azonban a képet egy szelfire cserélte, amelyhez azt írta, „Geszt felé”. Az internet azonban gyorsan reagált, és többek között a Kard blog lementette az eredeti bejegyzést.

Budapestről Gesztbe való eljutás nagyjából három órát vesz igénybe autóval, az útvonal egy részén az M5-ös autópályán, ahol a megengedett sebesség 130 km/h, majd az M44-es autóúton, ahol 110 km/h a sebességhatár. Harrach Péter sietős utazása nem volt véletlen, hiszen Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napján tartott beszédet a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján.

Lázár János, a miniszterelnök előző napi bejegyzése szerint Orbán Viktor beszéde 11 órakor kezdődött. A miniszeltelnök közösségi oldalán egy órával a beszéd előtt jelezte, hogy „Hamarosan kezdünk”, remélhetőleg Harrach Péter időben odaért az eseményre. A frakcióvezető-helyettes végül odaért az ünnepségre, amelyet a második sorból, közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök és Sulyok Tamás köztársasági elnök mögött ülve hallgatott végig.

Orbán Viktor ünnepi szónoklatában párhuzamot vont a 110 évvel ezelőtti Magyarország és a mostani között, hangsúlyozva, hogy a magyarok képesek lesznek kimaradni egy újabb, öldöklő háborúból, ellentétben a múlttal. A beszédeket élőben közvetítették a kormányfő közösségi oldalán, amelyet az eső ellenére is sokan hallgattak a helyszínen. Orbán Viktor köszöntötte a megjelent köztársasági elnököt, Sulyok Tamást, az egyházi és világi elöljárókat, valamint a jelenlévőket, kiemelve, hogy a Tisza család felújított kastélya mellett összesűrűsödik a történelem.

A miniszterelnök beszédében kiemelte a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérletet, amelyet a trianoni diktátum jelentett 104 évvel ezelőtt, és amely során a magyar ipar és a termőföld színe-java elveszett. Orbán Viktor szerint a magyarok nem törődnek bele a vereségbe, hanem a szellemi nagyság útján járnak, és a nemzeti összetartozás napján nem csak emlékezni kell, hanem a közös jövőt is akarni és tervezni kell.

A kormányfő szerint ma ugyanaz a veszély fenyeget, mint 110 éve, és hangsúlyozta, hogy a magyarok nem akarnak háborút, sem Brüsszel, sem Washington, sem Soros György kedvéért. Orbán Viktor elmondása szerint a Tiszák emléke megköveteli az egyenességet, és a kormány nem tataroz, hanem restaurál, újraépít és újra felépít. Beszédét azzal zárta, hogy minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük, és ezzel egyértelművé tette, hogy a magyarokkal nem érdemes ujjat húzni.