Gyerekeket riogat a háborús propaganda: mit tehet a szülő?

A kormányellenes politikusokat ábrázoló, háborús retorikát használó óriásplakátok aggodalmat keltettek a szülők körében, akik nehézségekbe ütköznek, mikor gyerekeik a háború jelentését firtatják. Fancsikai Eszter Instagram-posztjában egy szülő aggódását osztotta meg, amely szerint a gyerekekben félelmet ébreszthetnek az ilyen plakátok. A Telex szerkesztőségében dolgozó édesanyák is tapasztalták már, hogy nehéz magyarázatot adni a gyerekeknek a háborús plakátokra, és Piliscsabán több szülő is kezdeményezte egy ilyen plakát áthelyezését egy iskola közeléből.

A Fidesz korábban is alkalmazott már hasonló szimbolikát, például a brüsszeli szankciókat bombaként ábrázolva, és a propaganda szerint az ellenzék bele akarja sodorni Magyarországot a szomszédban zajló háborúba. A CÖF-CÖKA állítólag több mint egymilliárd forintot költött a "háborúpárti" plakátkampányra. A jobboldal gyermekvédőnek állítja be magát, miközben gyerekeket felhasználva propagálja saját narratíváját, mint például a Békemeneten előadott színdarabban, ahol gyerekek jajveszékeltek a háború ellen.

Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus szerint a színdarabban részt vevő gyerekek később másképp gondolhatnak majd a szereplésükre, és nehéz a Békemenetet a kampánytól elvonatkoztatni. A gyerekek érzékenyen reagálhatnak a háborús plakátokra, és a szülőknek a gyerek érzéseit érvényesítő módon kellene reagálniuk a kérdéseikre. Dr. Tárnok azt javasolja, hogy csak akkor beszéljenek a háborúról a szülők, ha úgy érzik, hogy a gyereknek szüksége van rá, és figyeljenek a viselkedésükben történő változásokra.

A szakpszichológus szerint a háborúról tárgyilagosan kell beszélni, és nem szabad este, vagy olyan helyzetekben kezdeni a beszélgetést, amikor a gyerek egyedül maradna utána. Dr. Tárnok hangsúlyozza, hogy a szülőknek is figyelniük kell magukra, és kerülniük kell a gyerekek előtt a háborús hírek hallgatását. Menczer Tamás szerint a háborús plakátok nem ártanak a gyerekeknek, a valódi veszélyt a háború jelenti, azonban a miniszzerelnök kampánylevele, amelyet több millió háztartásba visznek el a Fidesz aktivistái, tovább erősíti a háborús retorikát, hangsúlyozva, hogy "soha nem volt még ilyen nagy a tét: háború vagy béke, ez a kérdés" és hogy "Brüsszel mai urai háborúpártiak".

Orbán Viktor a levélben azt állítja, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetői háborúpártiak, és ők felelősek a migránsok beengedéséért, a genderpropagandáért, valamint az ukrán gabona vámmentes beengedéséért, ami károsítja az európai gazdákat. A levél szerint el kell zavarni őket, és olyan vezetőket kell választani, akik újra békét és jólétet teremtenek, és a Gyurcsány Ferenc vezette "dollárbaloldal" képviselőire is nemet kell mondani. Orbán Viktor a levél végén ismét riogat, hogy "ha a békepárti többség Európa-szerte felemeli a szavát, még elkerülhető a legrosszabb".