Szemérmetlenül kampányolt gyerekekkel a nagykőrösi fideszes polgármesterjelölt

Nagykőrösön a helyi lap durva támadása után a területi választási bizottság is elmarasztalta a lapot, és most a fideszes polgármesterjelölt, Körtvélyesi Attila is bírálatok kereszttüzébe került gyerekekkel való kampányolása miatt.

Nagykőrös városában, ahol a Fidesz jelöltjei hagyományosan erős támogatottságot élveznek, a kisgazdából lett fideszes Czira Szabolcs polgármester 2002 óta vezette a várost, de most visszavonul, és utódjának Körtvélyesi Attilát, a jelenlegi alpolgármestert jelölték. Körtvélyesi azonban egy váratlan helyzettel szembesült, amikor a város tűzoltósága által hirdetett rajzpályázat nyerteseit díjazta egy óvodában, és az eseményről készült felvételeket közzétette a Facebook-oldalán.

A panasztevő Kovács Péter Koppány szerint a szülők nem adtak hozzájárulást a gyerekek képeinek közzétételéhez, és előzetes tájékoztatást sem kaptak az eseményről. Így a szülők csak a Facebookon értesülhettek arról, hogy gyermekük egy polgármesterjelölttel szerepel együtt a képeken.

A helyi választási bizottság többsége, amelynek tagjai között pedagógusok is vannak, először úgy ítélte meg, hogy a fotózkodás jogszerű volt, mivel Körtvélyesi nem polgármesterjelöltként, hanem az Önkormányzati Tűzoltóság elnökeként vett részt az eseményen. Azonban a területi választási bizottság (TVB) ellentmondott ennek az álláspontnak, és úgy vélte, hogy a fotózkodás jogsértő, mivel befolyásolhatja a választói akaratot, és az óvodások, iskolások beazonosíthatók a képeken.

A TVB határozatában kiemelte, hogy a gyerekekkel és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától tartózkodni kell, és egy 2019-es győri ítélőtáblai ítéletre hivatkozott, amely szerint a gyermek nem válhat kampányeszközzé. Annak ellenére, hogy a TVB álláspontja világos, a képek a mai napig elérhetők Körtvélyesi Attila Facebook-oldalán.

A Fidesz kampánygyakorlatai más településeken is kritikák kereszttüzébe kerültek. Nyíradonyban például Tasó László fideszes parlamenti képviselő a helyi Fidesz által kiadott választási újságban egy független polgármester-jelöltet azzal próbált lejáratni, hogy "Hajdúsámsonból beköltözött roma származású lakos" - írta, kiemelve a jelölt etnikai hovatartozását. Tasó, aki korábban maga is polgármester volt Nyíradonyban, és jelenleg is jelentős befolyással bír a városban, a fideszes jelöltet, Terdik Jánost támogatja a választáson. Tasó a választási újságban még egy helyen is megemlíti a romák költözését, ami további etnikai alapú megkülönböztetésre utalhat.