Google adatbázis-szivárgások: a gyermekhangoktól az autórendszámokig

Napvilágot látott egy dokumentum, amely sötét színben tűntetheti fel a Google-t: a kiszivárogtatott anyag egy sor nagy horderejű adatbázis-szivárgást leplez le.

A 404 Media által megszerzett belső Google-adatbázisból kiderül, hogy a világ legnagyobb keresőmotorja hibázott például a gyermekhangok rögzítésében, rendszámtáblák elmentésében a Street View-ról, és sok más, saját maga által bejelentett incidensben is. Az adatbázis hat évnyi rögzítést ölel fel, és nagyon rossz képet fest a Google-ről - írja a ReadWrite.

A 404 szerint a belső körből kikerült adatbázis megmutatja, hogy a világ egyik legerősebb és legfontosabb vállalata hogyan kezel, gyakran rosszul, az emberek életére vonatkozó elképesztő mennyiségű személyes és érzékeny adatot.

Az egyik legkomolyabb adatszivárgást a Google Street View okozta, ugyanis rendszámadatokat rögzített, miközben digitális képrögzítéssel pásztázta az utcákat, ezért most már a Street View által észlelt objektumok tárában a geolokalizált rendszámtáblák és rendszámtöredékek adatbázisa is megtalálható.

A legmagasabb szintű problémák ezen felül még a következőek voltak:

  • Gyermekhangok rögzítése egy hibás szűrő miatt;
  • A YouTube gyerekalkalmazás szintén gyermekek hangját rögzítette;
  • Egy magánszemély manipulálta az Ad Words, a Google hirdetések korábbi elnevezését, és módosította a partnerek nyomon követési kódjait;
  • Egy Google-alkalmazott kiszivárogtatta a Nintendo bejelentéseit, miután hozzáférést szerzett a vállalat YouTube-csatornájához;
  • A Waze nevű telekocsi-alkalmazás kiszivárogtatta a felhasználók útjait és címeit;
  • Törölt YouTube-keresési előzményeket használtak tartalomjavaslatokhoz;
  • A YouTube-tartalmak rövid időre nyilvánosságra kerültek, holott a tartalmakat privátként töltötték fel.

A Google megerősítette a kiszivárogtatott tartalmakat. Közleményében azt írta, hogy az alkalmazottak jelentik és prioritástól függően eszkalálják a problémákat a felülvizsgáló félnek.