Google Készülékkereső: már Magyarországon is

A Google új Készülékkereső szolgáltatása, amely offline eszközök megtalálását is lehetővé teszi, már elérhető a magyar Android-felhasználók számára.

Áprilisban debütált a Google új Készülékkereső szolgáltatása, amelynek köszönhetően az Android-felhasználók képesek lesznek megtalálni az eszközeiket még akkor is, ha azok nem rendelkeznek aktív internetkapcsolattal. Az Apple Find My eszközkeresőjéhez hasonlatosan, a Google rendszere is más eszközök segítségével határozza meg a keresett készülék helyét, ehhez pedig több mint egymilliárd, Android 9 vagy újabb operációs rendszert futtató eszköz járul hozzá.

Az új szolgáltatást először az Egyesült Államokban és Kanadában vezették be, de a 24.hu és a HWSW információi szerint a Google megkezdte a magyar felhasználók tájékoztatását is a szolgáltatás bevezetéséről. A magyarországi felhasználók a napokban kaptak értesítést a nálunk is elindult szolgáltatásról.

A Google tájékoztatása szerint a Készülékkeresővel eddig csak az internethez csatlakozó eszközök helyét lehetett meghatározni, azonban az új Készülékkereső-hálózat segítségével már az offline állapotban lévő eszközök is megtalálhatók lesznek. Emellett a Gyors párosítást támogató kompatibilis tartozékok, mint például fülhallgatók, fejhallgatók és különböző követőeszközök is könnyedén megtalálhatók lesznek a Find My Device segítségével, illetve pénztárcákra, kulcsokra vagy kerékpárokra is rögzíthetjük a követőeszközöket.

A szolgáltatás használata nem kötelező, az érdeklődők a Google által megadott oldalon kikapcsolhatják. Az adatvédelmi szabályozásoknak megfelelően lehetőség nyílik a készülékkereső funkciót felfüggesztő privát helyszínek megjelölésére, illetve a végpontok közötti titkosításra. Az iOS 17.5-ös frissítése óta az iPhone-ok is képesek jelzést adni, ha valakit egy androidos eszközzel próbálnak követni. A keresőcég kiemelte, hogy az új funkció használata opcionális, és a készülék Google-szolgáltatásokra vonatkozó menüje alatt, illetve a webes Készülékkeresőn keresztül is kikapcsolható.