A világ első alagútfúró gépe, ami egyszerre képes fúrni és robbantani

Kínai mérnökök által kifejlesztett új alagútfúró berendezés forradalmasíthatja az alagútépítést, mivel képes egyszerre fúrni és robbantani, így jelentősen növelve a kemény kőzetek kitermelésének hatékonyságát.

Az alagútfúrás során a legnagyobb kihívást gyakran a kemény kőzetek jelentik, amelyek lassítják a folyamatot és növelik a költségeket. A China Railway Science & Industry Group mérnökei által kifejlesztett új berendezés azonban 30 százalékkal képes növelni a kitermelés hatékonyságát, mivel nem csak fúr, hanem robbant is, így könnyedén képes átvágni magát a legkeményebb kőzetrétegeken is.

A South China Morning Post beszámolója alapján a berendezés különlegessége, hogy két vágófejjel rendelkezik, és kihasználja a különböző fúrási és robbantási módszerek előnyeit. Ezáltal nemcsak hatékonyabbá, hanem környezetbarátabbá is válik az alagútfúrás, mivel kevesebb energiát igényel a nehezen kitermelhető kőzeteken való átjutáshoz.

A berendezés további előnye, hogy a kitermelt kőzet felhasználható az építkezés során adalékanyagként, ami csökkenti a projekt költségeit. Emellett a gép képes kezelni a sár- és vízbetöréseket is: miközben a gyűrűs fúrófej elvezeti a bekerülő anyagot, a gép megtisztítja a területet és befoltozza a réseket, így megakadályozva a víz beáramlását az alagútba.