"Tök mindegy az állami támogatás. A fiatalt játszatni kell és eladni külföldre" - Filipovic Vladan a Mérlegenben

Mit csinál egy játékosügynök és miért elengedhetetlen a mai fociban a jó menedzser? A Mérlegen podcast vendége Filipovic Vladan, az ország egyik legsikeresebb játékosmenedzsere volt, aki beszélt a fociátigazolások "titkos portáljáról" és arról, hogy az Európa-bajnokság után vajon elkapkodják-e a magyar focistákat.

A Mérlegen podcast harmadik évadának záró epizódjában Dzindzisz Sztefan Filipovic Vladant kérdezte többek között arról, hogy mi a játékosügynökök szerepe a mai fociban, hogyan építenek karriert a játékosoknak, és miért nem szabad elítélni azokat a focistákat, akik keleti országokba szerződnek. Megvitatták, hogy miben különbözik a magyar csapatok üzleti modellje más országokétól, például Szerbiától, és hogy a sikeres Európa-bajnoki szereplés milyen hatással lehet a magyar játékosok karrierjére.

Filipovic Vladan elmondta, hogy egy játékosügynök feladata a karrierépítés mellett az is, hogy megfelelő ügyfeleket válasszon, és hogy hogyan válik valaki ügynökké a piacon. Beszélt arról is, hogy milyen feltételek mellett működhetnek jelenleg az ügynökök, mennyire telített a piac, és hogyan szerezte meg az első ügyfeleit. Kitért arra is, hogy mi tesz egy ügynököt vonzóbbá a többinél, és hogy zajlik egy átigazolás.

A beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy miért ér többet egy szerb fiatal játékos a piacon, mint egy magyar, és hogy mi állhat a háttérben, amikor tehetséges játékosok nem a topligákba, hanem keleti kirakatcsapatokba igazolnak. Végül pedig szóba került az is, hogy az Európa-bajnokság mennyire szolgálhat ugródeszkaként a magyar játékosok számára.