Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

Kedden erősen felhős lesz az ég, majd fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, csökken a felhőzet, és záporok, zivatarok kialakulására kell számítani, amelyeket felhőszakadás is kísérhet. Az északnyugati szél helyenként megélénkül, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 20 és 25 fok között alakul.

A reggel több helyen felhősen kezdődik, de a nap folyamán a felhőzet szakadozik, gomolyosodik, és több órára kisüt a nap. Elszórtan várható zápor, zivatar, különösen az északkeleti harmadban, ahol nagyobb eséllyel alakulhat ki felhőszakadás. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél az Észak-Dunántúlon és a zivatarok környezetében erős lökésekkel kísérhető, a hőmérséklet pedig 20 és 25 fok között változik.

A meteorológiai szolgálat zivatar miatt az egész ország területére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A villámlás jelenti az elsődleges veszélyforrást, de szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Felhőszakadás miatt tizenegy vármegyében van érvényben elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyében. Az északkeleti országrészben, különösen az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében jelentős, 30-50 mm, de egy-egy helyen akár ezt meghaladó mennyiségű csapadékra is számíthatunk, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is nagyobb esély van felhőszakadásra.

Kedden elsősorban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében valószínűek zivatarok, de másutt is kialakulhatnak kisebb mennyiségben. Estére, késő estére mindenütt megszűnnek a zivatarok, amelyeket viharos széllökés (60-90 kilométer/órás), apró szemű jég kísérheti. Heves zivatarhoz erősen viharos (90 kilométer/órás) szélroham és nagyobb méretű jég (2 centiméter átmérőjű) is társulhat.

Hűvösebb levegő áramlik fölénk

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint kedden frontátvonulás nem várható, de a hűvösebb levegő miatt azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik zökkenőmentesen, hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen tünetek lehetnek a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése, ezért a közlekedésben résztvevőknek fokozott figyelem ajánlott. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakulhat, estére pedig 13 és 18 fok közé hűlhet a levegő.

Szerdán már a napsütésé lesz a főszerep, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak elszórtan – elsősorban keleten, délen és a Nyugat-Dunántúlon – fordulhat elő zápor, zivatar. A nyugati-délnyugati szél mérsékelt marad, legfeljebb zivatarok környezetében támadhat fel. A maximumok 24-29 fok között alakulnak, hajnalra pára-, sekély ködfoltok képződhetnek.

Csütörtökön is sokat fog sütni a nap, egy-egy kósza zápor, zivatar legfeljebb északon-északkeleten és az Alpokalján fordulhat elő. Sopron környékén időnként élénk lehet a délies szél. Kora reggel 12-17, délután 26-31 fokot mérhetünk.

Pénteken a többórás napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják. Záporok, zivatarok északon fordulhatnak elő. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A csúcshőmérséklet pénteken 26-32 fok között alakulhat.

Idén eddig már 33 tubát észleltek Magyarország felett, amelyek kialakulásának a zivatarok mellett kialakuló magassági hidegörvény kedvez. Hétfőn a Dél-Dunántúlon több helyen 30, helyenként 40-50 milliméter meghaladó eső esett, a katasztrófavédelem a viharos idő miatt kidőlt fákról és a vízzel elöntött területek szivattyúzásáról számolt be.