Fidesz kínai nyelvű levelet küldött, amely megmutatja a címzetteknek, hogyan kell szavazniuk

A 2022-es népszámlálás hivatalos adatai szerint Budapest lakosságának 98 319 külföldi állampolgára van, és a külföldi lakosság körülbelül 15 százaléka kínai származású. (A Magyar Központi Statisztikai Hivatal a kettős állampolgárságú személyeket magyar állampolgároknak számolja.) Budapesten három kerületben él több mint ezer kínai állampolgár: a X., a XIII. és a VIII. kerületben.

Nem meglepő tehát, hogy a közelgő önkormányzati választások (amelyeket az EP-választásokkal azonos napon tartanak) előtt a kormányzó Fidesz-KDNP koalíció nem hagyja információ nélkül ezt a közösséget. Néhány napja megjelent az interneten egy kínai nyelvű levél, amelyen Szentkirályi Alexandra, a párt polgármesterjelöltjének fényképe látható, mellette pedig egy útmutatóként kitöltött szavazólap (amelyen előre bejelölték a Fideszre leadott szavazatokat).

A levél egy a VIII. kerületben élő kínai állampolgárnak címezve volt. A borítékon nem volt visszaküldési cím, csak egy QR-kód, amely egy WeChat-csoportos csevegéshez való csatlakozáshoz szükséges, amelyhez a levél eredeti közzétevője szerint addig senki sem csatlakozott.

A Redditre feltöltött levél beküldője nekünk is elküldte a levél szkennelt, nagyobb felbontású változatát, amelyet a fordítóprogramok kicsit könnyebben tudtak feldolgozni, bár a levél üzenetének megértéséhez ez talán nem is szükséges. A levél első felében, egy rövid bevezető után, Szentkirályi Alexandra beszél Xi Jinping Magyarországra tett "történelmi" látogatásáról, és kiemeli, hogy a magyarok számára mindig különös jelentőséggel bírt a barátság a kínai néppel.

Szentkirályi szerint, mióta a Fidesz kormányozza Magyarországot, a két ország kapcsolatai folyamatosan javulnak. A kormánypárt mindig melegen üdvözölte a hazánkba érkező kínai barátokat és üzletembereket, és ez a jövőben is fontos marad a Fidesz számára, mondta.

Azonban a polgármesterjelölt sajnálattal veszi tudomásul, hogy jelenleg az ellenzék irányítja Budapestet, ami a város átfogó fejlődésének rossz irányba való haladásához vezetett. A közlekedés kaotikus, mindenütt szemét van, és a városháza a korrupció melegágya. Ezen változtatni kell, és Szentkirályi Alexandra arra kéri a kínai állampolgárokat, hogy szavazzanak rá, hozzátéve, hogy korábban Budapest alpolgármestere volt "egy nagyon sikeres időszakban", majd kormányszóvivőként is szolgált. Érdekes módon Szentkirályi részének dátuma a levél érkezésének tényleges dátumánál néhány nappal későbbi: május 29.

Szentkirályi üzenetét követően néhány szót szól Botond Sára, aki a VIII. kerület polgármesterjelöltje, aki szintén tartalmaz néhány konkrét ígéretet. A kínai és magyar emberek közötti baráti és üzleti kapcsolatok hosszú leírása után Sára megfogadja, hogy ha őt választják meg a kerület következő polgármesterének, akkor gondoskodni fog arról, hogy mindig legyen kínai tolmács a helyi klinikán (Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ az Auróra utcában) és a kerületi önkormányzat hivatalaiban.

A levélhez két melléklet tartozik. Az egyik egy szórólap, amely pontosan tartalmazza, hogy június 9-én hova kell az X-et tenni és hova kell menni szavazni. A szavazólap 'mintaként' van megjelölve, tehát elvileg nem használható visszaélésre. A másik egy hűtőmágnes, amelyen Botond Sára és a választókerület egyéni jelöltje látható.

Természetesen a levélben semmi olyan nincs, ami ellentmondana a Fidesz kampányának vagy általános külpolitikai napirendjének: Xi Jinping dicsőséges látogatást tett nálunk, a városházán elharapózott a korrupció, káosz van Budapesten, változásra van szükség. Még az a tény sem számít egyedinek, hogy a jelöltek levélben lépnek kapcsolatba a választókkal, hiszen bármelyik politikus, aki választáson indul, megteheti ezt, ha kikéri a neveket és címeket a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásából.

Mindenesetre szerettük volna megtudni a kormánypárt véleményét a levelekről, hogy miért íródtak, és milyen alapon választották ki a címzetteket. Kérdéseket küldtünk a Fidesz központi sajtóosztályának, Szentkirályi Alexandrának, Botond Sárának és a Fidesz Józsefvárosi irodájának is. Eddig egyiktől sem kaptunk választ. Szentkirályi munkatársait telefonon kerestük, de időhiányra hivatkozva nem válaszoltak.

Azért is szerettük volna a Fidesztől pontosan megtudni, milyen kritériumok alapján választották ki a címzetteket, mert pénteken egy olvasónk jelentette, hogy férje, aki Nyugat-Európából származik és a VIII. kerületben él, szintén kapott ilyen levelet. Az egyetlen csavar a történetben az, hogy a férje nem kínai, csak olyan vezetéknevet visel, amely egy laikus számára ázsiai hangzásúnak tűnhet.

A Magyarországról és Magyarországról szóló gyors, pontos és pártatlan hírekért iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!