Zuglói iskolaudvar avatás miatt büntették a Fidesz jelöltjét

Zuglóban a Fidesz polgármester-jelöltje, Borbély Ádám 100 ezer forintos bírságot kapott, mert egy iskolai udvaravató ünnepségen vett részt és kampányolt a gyerekek fotóival.

A XIV. kerületi Helyi Választási Bizottság döntése értelmében Borbély Ádám, a Fidesz-KDNP zuglói polgármester-jelöltje megszegte a választási szabályokat, amikor május 28-án részt vett a Jókai Mór Általános Iskolában rendezett udvaravató ünnepségen. Az esemény tanítási időben zajlott, és diákok is részt vettek benne. A bizottság ezért szabott ki rá 100 ezer forintos bírságot és megtiltotta a további jogsértéseket.

Az ügy előzménye, hogy egy diák gondviselője panaszt tett a választási bizottságnál, mivel nem voltak tisztában azzal, hogy a kampányidőszakban a fideszes jelölt is jelen lesz az ünnepségen.

Borbély a Facebook-oldalán osztott meg képeket az eseményről, amelyek a választási bizottság szerint a gyerekek nagyszámú jelenlétét is dokumentálták. A bejelentő szerint a jelölt korábban, áprilisban már más iskolai rendezvényeken is megjelent, és ezekről is posztolt közösségi oldalán.

A választási bizottság álláspontja szerint Borbély nem képviselői minőségében vett részt az eseményen, mivel nem ennek a területnek a képviselője, hanem listás, és a közzétett fotókkal saját tevékenységének láttatja az udvar felújítását, ami jogellenes kampánytevékenységnek minősül, mivel előnyt próbált szerezni a többi jelölthöz képest. A választási szerv szerint egyértelműen hivatalos minőségben lépett fel, mivel jelenleg is a zuglói képviselő testület tagja, és indul a választáson. Az összeg megállapításában szerepet játszott, hogy Borbély Ádám közösségi oldalán, nagy nyilvánosság előtt osztotta meg a képeket, ezzel a választói akaratot nagy mértékben befolyásolva.

A Fidesz polgármester-jelöltje egyébként járt az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben és az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában is, ahol átadta az intézmények megújult udvarát. A választási bizottság döntésében kiemelte, hogy ha csak az udvar felújítás lett volna a kampánytéma, akkor Borbély csak azt fotózta volna – tanítási időn kívül. Ám ő az ünnepségen jelent meg, és a panaszbejelentő szerint az sem kizárható, hogy direkt a kérésére szerezték így. Hozzáteszi: ha pedig az iskola magától találta ki a rendezvényt, azon tanítási időben nem vehetett volna részt, illetve nem használhatta volna fel a diákokat saját népszerűségének növelésére.