Egy lépéssel közelebb a háborúhoz a világ egyik legfeszültebb térségében

A Fülöp-szigetek és Kína egyre agresszívabban lépnek fel a dél-kínai-tengeri területi követeléseik érvényesítéséért, de eddig emberi élet kioltására alkalmas fegyverek nem kerültek elő. Egy most kiszivárgott jelentés szerint azonban május 19-én fordulatot vett a helyzet, amikor a Fülöp-szigetek lépett a keleti nagyhatalom ellen – számol be a Nikkei Asia.

Peking szerint két és fél héttel ezelőtt a Fülöp-szigeteki hadsereg fegyvert fogott a Második Thomas-zátonynál a kínai parti őrségre. Az incidens akkor történt, amikor Manila kísérletet tett arra, hogy utánpótlást juttasson el a sekély vízben elsüllyesztett, katonai támaszpontként funkcionáló, rossz állapotú Sierra Madre hajóroncsra, de ezt a kínai hatóságok megakadályozták. A Fülöp-szigetek vezetése tagadja a vádakat, hangsúlyozva, hogy a személyzet a „legmagasabb szintű professzionalizmussal, visszafogottsággal és fegyelemmel” cselekedett.

A Fülöp-szigeteki kormány közleményében kiemelte: "A katonai hajónkhoz veszélyesen közel merészkedő és a biztonsági távolsági protokollokat megszegő külföldi hajók fokozott éberséget és éberséget tesznek szükségessé személyzetünk részéről."

A Dél-kínai-tenger feletti ellenőrzés kérdése miatt évek óta feszültség uralkodik a térségben. A konfliktus középpontjában a délkeleti régió és a Spratly-szigetek állnak, amelyeket mind Kína, mind a Fülöp-szigetek saját területüknek tekintenek. 2022 óta Manila egyre inkább távolodik Peking politikájától és az Egyesült Államokkal erősíti katonai szövetségét. 2023 nyara óta a fizikai incidensek is fokozódtak a felek között, többek között a parti őrségek hajói majdnem összeütköztek, és a kínaiak vízágyúkkal lőtték a Fülöp-szigetek vízi járműveit.