A Ferencváros BL-siker kapujában

A labdarúgó NB I-et ismét megnyerő Ferencváros karnyújtásnyira került a nemzetközi kupaporond főtáblájától, pedig a magyar rekordbajnok még pályára sem is lépett az új idényben.

A Real Madrid újabb, immáron 15. BEK/BL-trófeájának köszönhetően spanyol bajnokként nem vesz el kvótát a főtáblán, ami egyrészt azt jelenti, hogy a Sahtar Doneck selejtező nélkül is odakerült, a Dinamo Zagreb a második selejtezőkör helyett a harmadikban csatlakozik a mezőnyhöz, a Ferencváros pedig a Qarabaggal együtt az első helyett a másodikban.

Már biztosan playoffkörös lesz a Fradi – valamelyik kupában

Ez pedig azt jelenti, hogy karnyújtásnyira van az újabb csoportkör. A Fradi a második selejtezőkörben csatlakozik csak, kiemeltként kap ellenfelet június 19-én, és egy esetleges búcsú esetén az Európa-liga harmadik selejtezőkörébe kerülne, majd ha ott is kiesne, mégis átkerülne a Konferencialiga playoffkörébe. Ha a harmadik bajnokcsapat elleni párharc is kifogna a magyar bajnokon, akkor ezen a ponton véget érne a Fradi számára az európai kupaszereplés az idényre. A FERENCVÁROS TEHÁT HÁROM PÁRHARCOT EGÉSZEN BIZTOSAN JÁTSZIK A NYÁRI SELEJTEZŐBEN, ÉS CSAK AKKOR NEM LESZ FŐTÁBLÁS ŐSSZEL, HA MINDHÁRMAT ELBUKJA.

Ha a BL első akadályát sikerrel veszi a Fradi, akkor már biztos a főtábla, hiszen a legrosszabb esetben a BL 3. selejtezőkörében kikapna, ezzel átcsúszna az Európa-liga playoffkörébe, aminek elvesztésével a Konferencialiga főtáblájára kerülne. Ha két párharcot venne sikerrel a magyar bajnok, akkor a BL playoffköréből vagy az elitsorozat, vagy az El-főtáblája lenne a következő lépcső, ha pedig mindhármat megnyerné, akkor természetesen a BL-ben lenne érdekelt az ősszel is. Továbbá, ha a BL-ből ki is esik rögvest, de vagy az El 3. selejtezőjét vagy egy újabb vereséggel a Konferenicaliga playoffkörét megnyeri, akkor utóbbi sorozatban főtáblás lenne. Ha egy-egy BL- és El-párharcot, vagy két El-párharcot vagy két BL-párharcot nyer, akkor a második számú viadal folytatásában lesz érdekelt.

Sorozatban a hatodik főtábláért küzd a csapat – no meg a harmadik kupatavaszért...

A 125 évvel ezelőtt alapított fővárosi klub 35 aranyérmével fölényesen vezeti a honi örökrangsort, a 2018–2019-es idénytől kezdve pedig egyeduralkodónak számít: egyhuzamban hatodszor lett bajnok, és nemzetközi kupaporondon is ezt követően robbant be igazán. Az 1995–1996-os első BL-csoportkörös szereplés után a 2004–2005-ös évadban az UEFA-kupában volt főtáblás, a 2019–2020-as szezonnal kezdve viszont minden egyes évben érdekelt volt az ősszel, sőt, a legutóbbi két alkalommal a tavaszi folytatáson is.

Tízszeresére nőtt a Fradi koefficienspontjainak száma

A folyamatos csoportkörös szereplés az együttes nemzetközi koefficiensén is meglátszik, a 2019–2020-as kupaidényt 3,5 ponttal kezdte, az első Európa-liga-főtábla után már 9-nél járt, az újabb BL-csoportkör után pedig 13,5-nél. A negyedikként zárt Európa-liga őszi eredmény után 15,5-re emelkedett ez a szám, aztán a nyolcaddöntőig tartó menetelés eredményeként az előző évadot már 27-essel kezdte meg a Fradi. Ennek a menetelésnek köszönhetően pedig már 35-re emelkedett a koefficiens, amivel az 55. helyen áll Európában, olyan csapatokat megelőzve, mint a Galatasaray, a Freiburg, a Dinamo Kijev, a Monaco, vagy éppen az angol Leicester, Aston Villa, Brighton, Newcastle fogat.

A paksiak alighanem jobban örültek volna a Dortmund sikerének, a Fehérvár kiemelt, a Puskás Akadémia nem

A német együttes sikerével ugyanis a Magyar Kupa győztese az Európa-liga első selejtezőköre helyett a másodikban rajtolhatott volna. A Paks a június 18-i sorsoláson kiemeltként kap ellenfelet: a svéd Elfsborg, a román Corvinul Hunedoara, a bolgár Botev Plovdiv, az azeri Zira, a szlovák Ruzemberok vagy a koszovói Llapi van képben lehetséges riválisként. A Paks első magyar csapatként már július 11-én érdekelt lesz a nemzetközi porondon. A Konferencialigában a bronzérmes Puskás Akadémia és a bajnoki negyedik helyezett Fehérvár is a második selejtezőkörben csatlakozik, utóbbi lesz a kiemelt. A második kör meccseit július 25-én és augusztus 1-jén játsszák le.

A BL-döntőjét május 31-én rendezik meg Münchenben, az Európa-ligáét május 21-én Bilbaóban, a Konferencialigáét pedig a kettő között, május 28-án Wroclawban.

(Borítókép: A Ferencváros csapata ünnepel a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkőzés után a Groupama Arénában 2024. április 20-án, mert matematikailag megnyerték a bajnokságot. MTI/Hegedüs Róbert)