Tisza Párt nevével való visszaélés Zuglóban

Zuglóban az MSZP-hez köthető Összefogás Zuglóért Egyesület a Tisza Párt nevével kampányol, ami miatt Hadházy Ákos, a térség országgyűlési képviselője felháborodását fejezte ki.

Az Összefogás Zuglóért Egyesület (ÖZE), amely több MSZP-s politikushoz köthető, Magyar Péter képével és a Tisza Párt nevével ellátott szórólapokat terjeszt a XIV. kerületben. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-oldalán számolt be az esetről, ahol egy szórólapot is megosztott, melyen Sógor László, a jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő szerepel, aki a 8. egyéni választókerületben indul az Egyesület színeiben. A szórólapon "Mi Magyar Pétert támogatjuk" felirat olvasható, ami egyértelmű választási visszaélést jelent, tekintettel arra, hogy a Tisza Párt sem formális, sem informális választási együttműködést nem kötött az Összefogás Zuglóért Egyesülettel.

Az Egyesület jelöltjei között több olyan személy is található, akik az MSZP-hez és a párt zuglói szervezetét korábban vezető Tóth Csabához kapcsolódnak. Varga Csaba, Tóth egykori asszisztense a 10. körzetben, míg Hajdu Flórián, a jelenlegi MSZP-s alpolgármester a 13. körzetben indul. Az MSZP-s önkormányzati képviselők közül Sógor László mellett Pécsi Diána és Sokacz Anikó is az Egyesület színeiben kampányol, valamint Kormos Kata, az egykori MSZP-szóvivő is a jelöltek között van. Az Egyesület elnökét, Békefi Lászlót, Tóth egykori ügyvédjeként azonosították.

Hadházy arról is beszámolt, hogy értesítette Magyar Pétert és a választási bizottságot a zuglói egyesület által történő névhasználatról. Hasonló esetek más kerületekben is előfordultak, ahol a Tisza Párt listavezetőjével próbálnak szavazatokat szerezni: a VIII. kerületben a Szolidaritás jelöltje, míg a XV. kerületben egy függetlenként induló ex-momentumos használta fel a párt nevét. Hadházy az Indexnek azt mondta, jogászaik vizsgálják, hogy a megtévesztő szórólap megsértette-e a jóhiszemű joggyakorlás elvét, vagy más, választás rendjét meghatározó jogszabályt.

Az ÖZE vádjaira reagálva Facebook-oldalukon kifejtették, hogy teljes mértékben egyetértenek Magyar Péterrel, és remélik, hogy elhozza a változást. Bíznak benne, hogy a zuglóiak a Tisza Pártra és az ÖZE jelöltjeire szavaznak a vasárnapi önkormányzati választáson. Az egyesület szerint Zuglóban egy példátlan gyűlöletkampány zajlik, amelyet Hadházy és a köré tömörült ellenzéki pártok szabadítottak a kerületre, és az embereknek elegük van a hatalomért marakodó pártokból.

A történtek kapcsán megkerestük Tóth Csabát és a zuglói MSZP-t, hogy megtudjuk, mi a kapcsolatuk az egyesülettel, és mit szólnak ahhoz, hogy tagjaik a Tisza Pártnak kampányolnak. Az MSZP sajtóosztálya válaszában jelezte, hogy Sógor László nem az MSZP jelöltjeként indul a kerületben, és a párt Horváth Csabát támogatja Zuglóban. A Tisza Párt nem válaszolt kérdésünkre. Az MSZP honlapján található Tóth Csaba nevéhez köthető telefonszámon azt a választ kaptuk, hogy “most nem alkalmas”, míg az egykori képviselő MSZP-s e-mail címére küldött üzenetünket a rendszer visszadobta. A zuglói MSZP-től a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.