Új macskaszín a tudományos világban: a "sós édesgyökér"

A finn kutatók egy ritka új macskaszínt, a "sós édesgyökeret" azaz "salmiak macskákat" fedeztek fel, amelyek fekete szőrzetükön fehér foltokkal tűnnek ki.

A "salmiak macskák" szőrzetének mintázata egyedülálló: a szőrszálak színe a gyökerektől a csúcsig változik, fekete alapszínnel kezdődik, majd fehérré halványul. A macskák általában fekete és narancssárga színűek, de a salmiak macskák esetében egy genetikai mutáció miatt más a helyzet. A kutatók szerint a macskák szőrzetében általában megfigyelhető színek elhalványulása vagy kombinálódása helyett, a salmiak macskák DNS-éből hiányzik egy darabka, ami a szokatlan színezetet eredményezi.

Ez a genetikai mutáció recesszív, tehát mindkét szülőtől öröklődnie kell ahhoz, hogy a cica megkapja ezt a színezetet, ami a salmiak macskák ritkaságát magyarázza. Dr. Heidi Anderson, a tanulmány szerzője szerint a salmiak variáns felfedezése jelentős hozzájárulás a macskák szőrszínének genetikai ismereteihez, és értékes lehet a tenyésztési erőfeszítések szempontjából is.

A kutatás során Anderson és csapata rájött, hogy a KIT-gén, amely a fekete és narancssárga szőrszín fehérré fakulásában vesz részt, nem működik a salmiak macskáknál. Ehelyett egy genetikai mutáció áll a szokatlan színeződés mögött. A tudósok a teljes genom szekvenálásával jutottak el a megoldáshoz, amikor a KIT gén nem bizonyult a fehérség okának.

A kutatócsoport 181 macskán végzett vizsgálatok során erősítette meg ezt a megállapítást. A csoportban lévő három salmiak macska mindegyikéből hiányzott ugyanaz a DNS-szakasz. További három macska rendelkezett a mutációval, de csak az egyik szülőtől, így szőrzetük nem mutatta a jellegzetes mintázatot. A többi vizsgált macska nem volt salmiak és ép DNS-sel rendelkezett. Anderson hozzátette, hogy a tanulmány segíthet más ritka macskafajták felfedezésében és abban, hogy több véletlenszerűen tenyésztett macska találjon örök otthont.