Rejtett kód a Google Fotók alkalmazásban

A Google Fotók alkalmazásának legújabb androidos verziójában egy még be nem jelentett funkcióra utaló kódrészletet fedeztek fel, amelynek köszönhetően a felhasználók videóikat slow motion effekttel láthatják majd el.

A Google Fotók szolgáltatása hamarosan egy új frissítést kap, amely a Gemini mesterséges intelligenciát integrálja majd, ezáltal egyszerűbbé téve a használatot. Az Android Police által felfedezett, a Google Fotók androidos alkalmazásának 6.84.0.634885033-as verziójában talált kódrészletből kiderül, hogy a felhasználók képesek lesznek a videóik egy részét lassított felvétellé alakítani, még akkor is, ha az eredetileg normál, 30 képkocka/másodperces sebességgel lett rögzítve.

A lassított felvétel technikája általában magas képkocka-sebességgel történő felvétel lejátszását jelenti normál sebességnél, ami lágy, lassított mozgást eredményez. Ezzel szemben a 30 fps sebességgel rögzített videók lassítása szaggatottá tenné a képet.

A Google nem csak a Google Fotók alkalmazásában tervez újításokat, hanem más szolgáltatásokban is bővíti a Gemini mesterséges intelligencia integrációját. A YouTube Music után a Spotify is hamarosan megkaphatja a saját Gemini AI-kiterjesztését, amely lehetővé teszi, hogy a Gemini megtalálja, lejátssza és vezérelje a Spotify zenéit. A Gemini Extensions, korábbi nevén Bard Extensions, segítségével a Google más alkalmazásokat és szolgáltatásokat is integrál az AI chatbotjával, így növelve a versenyképességét a ChatGPT-vel szemben.

A Google Fotók jelenleg is rendelkezik egy hasonló funkcióval, a Cinematic photo-val, amely az állóképeket képes mozgással kiemelni a háttérből, azonban ez a szolgáltatás a magyar felhasználók számára még nem elérhető. A Cinematic Moment nevű új funkció bevezetésének időpontja és az, hogy az globálisan elérhető lesz-e, egyelőre nem ismert. A Spotify Gemini bővítmény jelenleg nem érhető el, de nagy valószínűséggel a jövőben elindul, amint a Google kiépíti a funkciót és kielégítő béta teszteket hajt végre.

A technológiai biztonság továbbra is kiemelt figyelmet igényel, amint azt egy frissen felfedezett kritikus biztonsági hiba is mutatja. A TP-Link Archer C5400X wifi router egy biztonsági rését kihasználva a kiberbűnözők átvehetik az eszköz feletti irányítást. A hibát a OneKey kiberbiztonsági vállalat elemzői találták meg, és CVE-2024-5035 kód alatt tartják nyilván. A TP-Link május 24-én kiadott 1.1.1.7-es szoftverváltozata már javítja a nevezett biztonsági rést, így a felhasználóknak érdemes mielőbb frissíteniük a router szoftverét a webes adminfelületen keresztül, vagy a TP-Link oldaláról letöltve és kézzel telepítve.