A térbeli hangzás új dimenziói az Android 15-ben

Az Android 15 frissítésével még élvezetesebbé válik a mobiltelefonos filmezés és zenehallgatás, köszönhetően a térbeli hangzás fejlesztésének, amely nemcsak valósághűbbé teszi az élményt, de az akkumulátorokat is kíméli.

Az Android Authority beszámolója szerint a Google I/O fejlesztői konferencián bejelentették, hogy az Android 15 támogatni fogja a dinamikus térbeli hangot a Bluetooth LE Audio segítségével. Ez a fejlesztés egy lépéssel közelebb viszi a telefonos szórakozást a moziélményhez, bár a mobiltelefonokon és a legtöbb fejhallgatón, illetve vezeték nélküli fülhallgatón nehéz elérni a valódi térhatású hangzást a korlátozott hangszórók miatt.

Az Android következő frissítése egy olyan technológiát fog bemutatni, amely a térbeli hangzás illúzióját kelti, úgy módosítva a hangot, hogy az úgy tűnjön, mintha különböző irányokból érkezne. Ez a szoftveres megoldás lehetővé teszi, hogy a hangélmény gazdagabb és térbelibb legyen, még akkor is, ha fizikailag korlátozottak a lehetőségek.

A térbeli hang használatával sokkal jobb élményt nyújthat a tévéműsorok vagy filmek megtekintése, ezért sok streaming szolgáltatás is előnyben részesíti. A statikus térbeli hanggal szemben, ahol a hangok a felhasználó fejmozgásától függetlenül mindig ugyanabból az irányból érkeznek, a dinamikus térbeli hangzás a hangokat a környezethez igazítja, így azok nem mozognak a felhasználóval együtt, és így közelebb állnak a valósághoz.

A Google azonban nem csak a pozitív fejlesztésekkel került a hírekbe. A 404 Media szerint a cég adatvédelmi gyakorlatai ismét kérdésesek, miután egy újabb, nyilvánosságra került belsős adatbázisról számoltak be, amely hat év potenciális adatvédelmi és biztonsági incidenseit tartalmazza. Az adatbázisban 2013 és 2018 közötti adatokat találtak, több ezer jelentéssel, amelyek között voltak olyanok is, amelyek a Google termékeivel, adatgyűjtési gyakorlatával, és az alkalmazottak hibáival kapcsolatosak.

Ezek között szerepelt egy 2016-os hiba, amely a Google Street View rendszereiben jelent meg, ahol a rendszámtáblák tartalmát is rögzítették és tárolták, valamint egy 2018-as eset, amikor a Socratic nevű tanulós alkalmazás felhasználóinak emailcímei nyilvánosan elérhetővé váltak a forráskódban. A Google állítása szerint ezeket az incidenseket megoldották, de az esetek rávilágítanak arra, hogy a cégnek rendszeresen szembe kell néznie adatvédelmi kihívásokkal, amelyek akár emberek millióit is érinthetik.

A technológiai fejlődés azonban nem áll meg, és a Zoom videokonferencia-szoftver készítői is újításokon dolgoznak. A cég alapítója, Eric Yuan a The Verge-nek elárulta, hogy mesterséges intelligencia segítségével létrehoznák a felhasználók avatárját, amely képviselhetné az adott személyt az online meetingek során. Az avatárok nemcsak részt vennének a felhasználó helyett a meetingeken, hanem döntéseket is hoznának helyette. Az elképzelés szerint, amíg virtuális avatárok részt vesznek a meetingeken, addig a felhasználók foglalkozhatnának egyéb projektekkel. Azonban egy ilyen forgatókönyv valószínűleg még jó néhány évet biztosan várat magára, és számos kérdést vet fel a döntések és információk kezelésével kapcsolatban.

Az Android Auto is jelentős fejlesztéseken megy keresztül, amelyek még inkább kiterjesztik a mobil eszközök és az autók közötti integrációt. Az Auto Bild szerint az Android Auto szórakoztató elektronikai rendszerének kínálata jelentősen bővülhet a jövőben, többek között videólejátszási lehetőségekkel és játékalkalmazásokkal, amelyeket az autó saját képernyőin lehet majd használni. A Googlewatchblog.de weboldal áttekintő táblázata szerint a Google mind az Android Automotive-ot, mind az Android Auto-t bővíteni fogja, hogy felvegye a versenyt más innovatívabb gyártók termékeivel. Az újítások között szerepel a webböngészők használata és a meteorológiai alkalmazások tesztelése is, bár a Google nem adott pontos időkeretet a fejlesztések bevezetésére. Az Android Automotive következő verziójához már több képernyőt helyeznek el az utastérben, hogy a hátsó ülésen utazók is részesülhessenek a szórakozásból.